Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Marea provocare: olița

Marea provocare: olița

Cele mai multe mame sunt stresate de ideea că vine un moment când vor trebui să îşi determine copilul să renunţe la scutece şi să folosească oliţa şi apoi WC-ul. Pentru mulţi poate fi într-adevăr un adevărat examen de răbdare şi perseverenţă. Totul este să nu disperi şi să te resemnezi că nu ai încotro.

Oliţa. Te gândeşti la acest obiect încă de când ai născut. Toate prietenele tale au copii mai mari decât Prâslea al tău şi îţi spun că această operaţiune este una de-a dreptul îngrozitoare. Nu sunt prea departe de adevăr, dar vrei sau nu, va trebui să o realizezi şi tu. Şi examenul trebuie luat. Nu ai altă alternativă. Totul este să ştii, când, cum şi cu ce. Cum cu ce? Poate îţi spui. Păi cu oliţa! Bine, bine, cu oliţa, dar orice oliţă? Există acum în magazine o varietate de oliţe, care de care mai colorate, cu diferite jucării ataşate cu forme dintre cele mai ciudate. Nu te repezi să iei o oliţă mult prea sofisticată pentru că s-ar putea să te păcăleşti. Se poate întâmpla ca cel mic să nu se simtă confortabil sau să se plictisească de jucăriile ataşate. Şi atunci ce te faci? Medicii sunt de părere că cea mai potrivită este oliţa simplă sau cea tip scaun. Copilul va trebui să înţeleagă în timp că nu este o jucărie, ci un loc al lui, unde trebuie să facă caca şi pipi, ceea ce nu trebuie să se întâmple prin alte zone din casă.

Problema lui "când" este poate cea mai sensibilă. "Cu cât mai devreme, cu atât mai uşor", spun bunicile. "Eu te-am învăţat să faci la oală de la şase luni", îţi spune poate mama ta. Studiile recente spun însă că această variantă nu prea este valabilă. Reuşita la vârste mici este întâmplătoare sau mai degrabă rezultatul unui chin pentru amândoi. Pe de o parte, tu ca mamă eşti exasperată de eşecurile repetate, iar pe de altă parte copilul este frustrat şi speriat de ceea ce i se întâmplă şi de reproşurile care i se aduc pentru că nu reuşeşte.

Descoperă momentul când poţi să începi operaţiunea

Se spune că tu trebuie să descoperi singură momentul când copilul resimte dorinţa de a folosi oliţa. Oricum e bine să îţi scoţi din cap că cel mic ar putea face la oliţă înainte de a împlini un an, de fapt nu înainte de un an şi jumătate. Există chiar copiii pentru care momentul poate fi amânat chiar şi până la vârsta doi ani

Aşadar nu te lăsa presată de rude sau prieteni. S-ar putea ca una dintre obsesiile legate obişnuinţa la oliţă la vârste atât de fragede să fi ţinut şi de faptul că atunci când erai tu mică nu existau scutece de unică folosinţă. Mama ta sau bunica, au preferat poate să se chinuie să te înveţe când aveai doar câteva luni să stai toată ziua pe olită, decât să stea să spele toată ziua scutece.

Trebuie să identifici momentul. Dacă de exemplu el a făcut pipi pe covor şi nu îşi dă seama ce a făcut, mai stai. Trebuie să vezi că el reacţionează altfel când simte că face pipi, înainte de a îşi da drumul în pantaloni. Practic reuşita acestei operaţiuni ţine de momentul în care copilul începe să facă legătura între ceea ce simte şi ceea ce face.

Trebuie să te pregăteşti din timp pentru această operaţiune. Şi trebuie să cooptezi întreaga familie la această acţiune. Prezintă-i la început oliţa ca să aibă timp să se obişnuiească cu ea. Aşează-l în joacă, îmbrăcat şi nu îl forţa să stea dacă la început nu vrea acest lucru. lasă-l pe el să o descopere. Trebuie să ţii cont de faptul că cei mici se sperie de lucrurile străine şi neobişnuite. Dacă din întâmplare, ai observat că a şi făcut ceva cât timp era aşezat, laudăţil. Astfel, încet, încet, când îl vei aşeza pe oliţă şi fără pantalonaşi, va începe să facă mici legături între ceea ce are de făcut şi obiectul pe care trebuie să îl folosească. În această perioadă de acomodare, e indicat să ţii oliţa într-un singur loc şi repetă-i că poate să stea cât de mult vrea el. Fă aceste şedinţe iniţial la întâmplare, dar încearcă pe parcurs să derulezi operaţiunea la acele ore când ştii că el face de obicei caca. Regularitatea momentelor când îi vine copilului tău să facă pipi sau caca nu înseamnă însă că el are control conştient asupra acestor procese.

Nu îl forţa dacă se opune

Pe de altă parte, trebuie să şti că antrenamentul îţi va lua mult timp. De aceea ar fi indicat să începi procedura într-o perioadă când ştii că stai mai mult timp acasă pentru că trebuie să fii consecventă. În perioada respectivă, care durează în mod ideal o săptămână, dar se poate prelungi mult mai mult, nu încerca să îţi înveţi copilul şi alte lucruri. Aceasta va fi lecţia de bază. În timp, copilul va începe să emită semne specifice când va veni momentul să facă pipi sau caca, dar, în acelaşi timp se poate întâmpla, în egală măsură, ca de multe ori să refuze oliţa. Nu îl certa. Va începe el singur să fie atras de acest lucru. Vei vedea că totul vine de la sine, chiar dacă accidentele vor fi nenumărate, mult timp. Îl poţi ajuta, lăsându-l să stea îmbrăcat în casă mai lejer. Astfel, când dă semne că are nevoie de oliţă, vei putea acţiona rapid.

Dacă după un timp observi că antenamentul la oliţă începe să aibă succes, poţi să încerci să elimini scutecele şi să le foloseşti numai pe timp de noapte. Cu siguranţă că vor exista accidente, dar nu trebuie să te dai bătută, mai ales că va trebui să se deprindă şi cu acţiunea de a se îmbrăca sau de a se dezbrăca singur.

Poţi să îi explici că şi tu ai oliţa ta şi poţi chiar să îl laşi chiar să se aşeze şi el pe toaletă, mai ales că există colace speciale pentru copii pe care le poţi folosi şi tu. Încet, încet vei vedea că va decide şi el să o folosească. Răbdarea este esenţială şi asta nu tebuie să uiţi niciodată.

Când copilul ajunge să folosească oliţa de mai multe ori pe zi, înseamnă că este pregătit să renunţe la scutece şi să folosească chiloţi. La început însă îmbracă-l cu chiloţi numai pentru câteva ore pe zi şi nu te grăbi să renunţi definitiv la scutece. Dacă în timpul zilei, mergi la serviciu şi altcineva are grijă de copilul tău, asigură-te că foloseşte aceeaşi metodă ca cea pe care ai introdus-o şi tu în procesul de învăţare.

Dacă ţi-a plăcut şi ai găsit informaţii utile, împarte-le şi prietenelor tale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare