Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Mersul de-a bușilea: de ce este important

Mersul de-a bușilea: de ce este important

Mersul de-a bușilea nu reprezintă doar un prim moment de independență pentru bebelușul tău, care, o dată ce face descoperirea că se poate deplasa, începe să descopere lumea. El este important și pentru că întărește musculatura spatelului și umerilor și o pregătește pentru momentul primilor pași. Mersul de-a bușilea îl ajută pe cel mic să își îmbunătățească abilitățile motorii și coordonarea mâini-ochi. Tot datorită mersului de-a bușilea, bebelușul tău învață să perceapă mai bine universul 3D, descoperă profunzimea spațiului, aproximează distanța dintre el și obiectele din jur și își pune toate resursele în joc, pentru a-și atinge scopul – de a ajunge la o anumită jucărie, un anumit obiect situat la distanță considerabilă față de bebe.

Fiecare bebeluș patentează un mod propriu de a merge de-a bușilea – la început, cel mic poate sta sprijinit în funduleț și palme, târându-și fundulețul pe podea, sau poate face un antrenament ca în armată, deplasându-se pe burtă, cu ajutorul coatelor. Nu te speria nici dacă cel mic se spijină în funduleț și se se împinge în piciorul flexat, propulsându-se ca o broscuță. Și nici dacă începe să târască cu spatele – nu are vreun ”defect de fabricație.

Deși este o importantă etapă în viața bebelușilor, ea nu este obligatorie, iar lipsa ei nu reprezintă vreo întârziere în dezvoltare (vezi aici mai multe despre întârzierile în dezvoltare în primul an). Sunt bebeluși care sar cu totul peste etapa mersului de-a bușilea și încearcă direct varianta de deplasare în 2 piciorușe, sprijinindu-se de mobilier sau de părinți.

Părinții îngrijorați că bebelușul lor nu merge de-a bușilea ar trebui să știe că acest eveniment din viața copilului nu este în niciun fel vreun predictor pentru gradul de inteligență al bebelușului respectiv. Doar pentru că merge de-a bușilea nu înseamnă că cel mic este mai deștept, că va învăța să citească mai repede sau că va face ecuații de gradul II la 5 ani. Mersul de-a bușilea este o etapă de tranziție către alt mare eveniment din primul an: primii pași.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare