Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Necesitatea logopedului pentru copilul mic

Necesitatea logopedului pentru copilul mic

Limbajul copiilor începe să se dezvolte în jurul vârstei de 1 an, încep să articuleze cuvinte și până la 1 an și jumătate ar trebui să pronunțe până la 20 de cuvinte. Anumite obiceiuri ne arată cât de interesat este cel mic în a-și dezvolta comunicarea: răsfoiește cu interes cărți, reviste, repetă constant același cuvânt.

Nu trebuie să fie un motiv de îngrijorare, însă poți face o vizită la logoped cu cel mic dacă până la 1 an și 3 luni nu spune “mama”, “tata”, “da”, “nu”, “papa” sau dacă în vocabularul lui sunt maxim 10 cuvinte.

După 1 an și jumătate încearcă să formeze propoziții scurte, imită din ce în ce mai des și până la 2 ani deja are în vocabular 150-200 de cuvinte.

După vârsta de 2 ani copilul se exprimă din ce în ce mai ușor, iar tu, dragă mamică, întelegi mult mai bine ce vrea să spună cel mic, având în vocabular până la 1000 de cuvinte. De la această vârstă încep întrebările “Ce?”, “De ce?”, “Unde?”. De asemenea micuții încep să spună povești imaginare.

Este important, la această vârstă, să mergi la logoped cu cel mic dacă observi că nu adresează întrebări, dacă nu alcătuiește propoziții din două-trei cuvinte, dacă nu denumește obiectele care îl înconjoară uzual (masă, pahar, cană).

Mai târziu, după intrarea în colectivitate dacă observi anumite tulburări de pronunție sau fluență, nu trebuie să te îngrijorezi pentru că logopedul este specialistul care îți poate veni în ajutor. Sunetele cele mai frecvente care apar mai târziu în vorbirea copilului sunt „R”, „S”, "Ş", "Z", "J" și „L”.

Este foarte adevărat că, cu cât descoperi mai devreme dificultațile de vorbire, copilul va fi primi sprijin mai repede.

Terapia logopedică cu cei mici se face prin joc, logopedul având abilitățile necesare de a atrage copiii spre învățare.

Rolul tău este foarte important în acest proces de corecție și dezvoltare a vorbirii, fiind necesar ca acasa să exersezi cu puiul tău tot ce învață la ședința cu logopedul.

Dacă ţi-a plăcut şi ai găsit informaţii utile, împarte-le şi prietenelor tale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare