Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Perioada întrebărilor încuietoare

Perioada întrebărilor încuietoare

De câte ori nu ai fost nevoită să faci faţă artileriei de întrebări încuietoare cu care te atacă în fiecare zi copilul tău? Dar ai ştiut întotdeuna să găseşti cele mai bune răspunsuri care să-i satisfacă curiozitatea? De cele mai multe ori, părinţii nu au timp şi nici chef să stea să răspundă unui şir neîntrerupt de întrebări încuietoare. Din păcate pentru tine, trebuie să-ţi faci de fiecare dată timp pentru a-i satisface curiozitatea celui mic, deoarece, numai aşa, el va învăţa să descopere lumea şi va înţelege toate aspectele care îl macină. În jurul vârstei de trei ani, când cei mici pot lega foarte uşor cuvintele în propoziţii şi fraze, aşteaptă-te să fii atacată de aviditatea de cunoaştere a micului năzdrăvan.

De ce sunt întrebările atât de importante pentru copii?

Niciun om nu poate ştii întotdeauna toate răspunsurile corecte la orice întrebare, mai ales într-o lume în care informaţiile se schimbă cu repeziciune. Întrebările sunt uneltele gândirii şi se pot modela şi transforma astfel încât să se potriveasco oricărei situaţii.

Toţi părinţii vor un copil care să înveţe singur toate răspunsurile legate de curiozităţile sale şi care să pună doar întrebări esenţiale, până când intuiţia va lua locul confuziei. Din păcate acest lucru nu se poate, deoarece, până la vârsta şcolară, când cel mic va afla o parte dintre răspunsurile care îl interesează de la profesori, el va căuta tot sprijinul de care are nevoie în tine. Până în momentul în care va intra în contact cu alte persoane abilitate să-i răspundă la orice întrebare, tu eşti modelul lui în viaţă şi orice acţiune pe care o face se raportează la tine. El are nevoie de răspunsuri la întrebări pentru a-şi afla identitatea şi pentru a pune cap la cap toate informaţiile pe care le deţine în scopul de a-şi forma o imagine despre lumea înconjurătoare.

Ce poţi face tu?

Aşa cum spuneam, tu şi tatăl lui sunteţi persoanele care inspiră cea mai mare credibilitate în ochii celui mic, motiv pentru care va veni de fiecare dată la voi în căutarea de noi răspunsuri. Totul este să nu vă pierdeţi niciodată răbdarea şi să încercaţi să-i răspundeţi la orice întrebare pe înţelesul lui.

Cei mai mulţi dintre noi, am promis în copilăria noastră, că atunci când vom avea proprii copii, le vom acorda tot timpul din lume şi ne vom ocupa de educaţia lor cum se poate mai bine. De câte ori nu ne-am supărat când am primit un răspuns de genul: „Faci aşa pentru că aşa spun eu”? Numai că lumea se schimbă, ajungem şi noi în pielea părinţilor noştrii şi nu ne putem ţine toate promisiunile. Mai ales în situaţii de genul în care copilul parcă abia aşteaptă ca tatăl lui să se afunde profund în citirea unui ziar iar mama să se apunce de gătit şi, din senin, să se trezească întrebând: „Mami, tati, de ce Moş Crăciun vine cu sania trasă de reni?”. Tu încerci să-i răspunzi că el respectă tradiţia, atentă fiind la sosul la care mesteci, iar el întreabă iar: „Dar de ce nu vine cu elicopterul? Ar ajunge mult mai repede şi nici nu ar îngheţa de frig”. Să te vedem acum ce mai spui. De obicei în cazul întrebărilor care încep cu „de ce” este bine să-i răspunzi celui mic cu o altă întrebare de genul: „De ce întrebi asta?” sau „Cum te-ai gândit la acest lucru?”. Astfel îl încurajezi să îşi pună mintea la contribuţie şi ajutat de răspunsurile pe care i le oferi şi tu, el va reuşi să afle cât mai multe lucruri care îl interesează şi îşi va satisface curiozitatea. Nicodată să nu-i răspunzi celui mic cu „Nu ştiu” doar pentru că ai văzut tu că aşa scapi mai repede de el. Chiar dacă îţi pune întrebări care par că nu se mai sfârşesc doar ca să atragă atenţia sau ca să te pună pe tine într-o situaţie defensivă, acordă-i întotdeauna cât mai mult timp pentru lămuriri. Ideal ar fi să laşi tot ce faci în acel moment şi să te aşezi la o şuetă cu cel mic, timp în care să-i răspunzi la orice întrebare. Dacă te va întreba cum se fac copiii, nu-i spune nicodată mitul berzei. Raportează răspunsul la cazul lui şi spune-i că el a apărut pe lume pentru ca mama şi tata s-au iubit mult de tot pentru ca el să fie alături de voi. Mica minciunică care îşi are locul în educaţia celui mic este cultivarea tradiţiei de Crăciun. Este foarte bine ca el să creadă în Moş Crăciun cât mai mult timp, deoarece aşa, îşi va păstra o vreme inocenţa copilăriei.

Dacă ţi-a plăcut şi ai găsit informaţii utile, împarte-le şi prietenelor tale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare