Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

PREMERGĂTOR

PREMERGĂTOR
EFECTELE UTILIZĂRII PREMERGĂTORULUI

Copilaşul şi premergătorul sunt prieteni de nedespărţit, se distrează mult împreună. Premergătorul îi dă bebeluşului o putere pe care nu a mai simţit-o până acum: devine autonom şi independent. Deşi nu ştie nici să meargă şi nici să se deplaseze de-a buşilea, poate explora toată casa fără probleme, iar mânuţele îi ajung unde până acum nu reuşea. Totuşi, nu te lăsa păcălită de mirajul premergătorului. S-a demonstrat că acesta cauzează mai multe accidente decât orice produs destinat copiilor.

Mulţi părinţi cred că premergătorul ajută copilul să înveţe primii paşi. Însă studiile au demonstrat că dimpotrivă, deplasarea cu premergătorul poate încetini însuşirea echilibrului şi coordonării mişcărilor. Copilul tinde să se împingă, în timp ce pentru a merge trebuie să-şi găsească singur echilibrul şi să stea în poziţia corectă. În premergător, micuţul stă într-o poziţie nenaturală, care apasă prea mult pe şold şi îl determină să meargă pe vârfuri înainte de a-şi găsi echilibrul pe tălpi. El este împiedicat să se confrunte cu căderi şi să-şi dezvolte astfel simţul echilibrului, prudenţa şi nu-şi poate privi picioruşele.

MĂSURI DE PRECAUŢIE

Dacă totuşi alegi să foloseşti premergătorul, ia-şi câteva măsuri de siguranţă:

  • elimină potenţialele pericole din calea copilului, precum medicamentele, prizele, scările
  • nu lăsa premergătorul pe covor, roţile se pot bloca, iar cel mic poate cădea cu tot cu el
  • chilotul premergătorului să fie bine căptuşit şi să permită introducerea copilului cu uşurinţă
  • de preferat sunt cele ale căror roţi se blochează automat în momentul în care nu se mai află în contact cu o suprafaţă, pentru a evita accidentele pe scări
  • nu ridica niciodată premergătorul cu tot cu copil înăuntru

 

O alternativă la premergător este antemergătorul. Chiar dacă pare mai rudimentar pentru că este doar o jucărie de sprijin, care poate fi împinsă, este mai utilă decât premergătorul. Jucăria poate avea diverse forme, iar bara ataşată stimulează mult mai bine mişcările copilului, pentru a-l ajuta să se dezvolte corect.

Dacă ţi-a plăcut şi ai găsit informaţii utile, împarte-le şi prietenelor tale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare