Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Primele cuvinte – când începe bebe să vorbească

Primele cuvinte – când începe bebe să vorbească

Gânguritul pregătește drumul pentru primele cuvinte. Dacă îl asculți pe bebe cu atenție, vei constata că încă din primele săptămâni emite vocale, care sunt pronunțate din ce în ce mai clar. După 4 luni apar și primele articulări de consoane - r este ultima pronunțată. Apoi, pe la 5 luni, începe perioada ”lalațiunii” – repetiția de silabe care, aparent, au semnificație, dar pe care bebelușul nu le pronunță ca atare. Abia pe la 8 - 10 luni copilul începe să pronunțe cuvinte cu intenție și semnificație, până atunci doar le repetă. Primele cuvinte ale bebelușului sunt cuvinte-propoziții, ca în japoneză. Un singur cuvânt exprimă o întreagă întrebare sau afirmație, iar bebelușul tău este foarte fericit când îți nimerește ”traducerea”.

De înțeles, însă, bebelușul tău pricepe ce i se spune încă de pe la 4-5 luni. Se pare că primul cuvânt căruia îi descifrează semnificația este ”tata” sau ”tati”, pronunțat cel mai des de mamă, atunci când tati vine acasă, intră în cameră etc. Următoarele pe lista celor înțelese de bebe sunt denumirile jucăriilor, pe care mami le menționează mereu – vrei să te joci cu iepurașul, ursulețul, rățușca? În apropierea primei aniversări, bebelușul tău nu numai că înțelege, dar și reproduce, așa cum o poate face la această vârstă, cuvintele pe care le-a auzit până în acel moment.

Când să consulți un specialist
  • Dacă bebe nu a rostit vreo silabă până când împlinește 8 luni.
  • Când, la 12 luni, nu privește spre un obiect indicat sau spre persoana (mama sau tata) înspre care este solicitat să privească.
  • Dacă nu se uită la tine deloc când vorbești.

 

Greșeli care întârzie dezvoltarea limbajului

Dezvoltarea limbajului depinde de mai mulți factori, dar rolul părinților este foarte important. Ei îl pot ajuta pe bebe să spună mai repede primele cuvinte sau, dimpotrivă, pot inhiba dezvoltarea limbajului. Ai grijă să nu faci una dintre aceste greșeli:

Nu izola copilul – dezvoltarea limbajului se face mai repede când cel mic interacționează cu părinții și este întârziată dacă bebe este lăsat singur în cameră sau în fața televizorului.

Nu te prosti – marea tentație este să folosim limbaj de bebeluș când le vorbim celor mici. Vorbim stâlcind cuvintele sau în diminutive. E adorabil când o face bebe, dar dacă noi vorbim așa, cauzăm întârzieri în dezvoltarea limbajului. Copilul se bulversează când aude adulți diferiți folosind cuvinte diferite pentru aceleași obiecte (unele reale, altele în limbaj de bebe).

Nu îi mai anticipa toate dorințele înainte să vrea ceva și să ceară - apă, mâncare, jucării etc. Dacă primește tot ce vrea de-a gata, fără să ceară, de ce ar mai face efortul să vorbească?

Dacă ţi-a plăcut şi ai găsit informaţii utile, împarte-le şi prietenelor tale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare