Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Primul zâmbet al bebelușului

Primul zâmbet al bebelușului

Părinții sunt încântați când, la nici două săptămâni după ce a venit pe lume, bebelușul lor zâmbește în somn! Ce minune, ce fericire! Dar, mami, trebuie să știi că zâmbetele din primele săptămâni de viață nu sunt un semn al fericirii, ci doar rezultatul unor contracții musculare produse de activitatea neuronală, reflexe produse de activitatea cerebrală a bebelușului.

Bebelușul tău exersează expresii faciale încă din viața intrauterină și le va repeta și imediat după naștere. Dar zâmbetele cu semnificație apar abia între 5-8 săptămâni de la naștere, de obicei, ca un răspuns la zâmbetele și atenția mamei.

Apoi, după primele două-trei luni de viață, bebelușul tău va zâmbi intenționat, ca să îți facă plăcere, sau ca să atragă atenția celor din jur – dacă mai era nevoie să zâmbească pentru asta. Specialiștii vorbesc deja despre zâmbetele ”sociale” la această vârstă. Bebelușul tău a găsit deja o modalitate eficientă de a comunica emoții, nu numai nevoi primare, pe care le exprima prin plâns.

Pe măsură ce dezvoltă noi abilități, bebelușul tău își va însoți zâmbetele și cu ceva ”comentarii” – gângurit – și le va oferi cu generozitate, atât părinților, cât și jucăriilor preferate sau unui fluture pe care-l observă. Când și cât zâmbește bebelușul tău depinde de mai mulți factori, printre care și temperamentul lui și interacțiunea pe care o are cu tine și cu tati sau atmosfera din familie. Dacă bebe nu zâmbește deloc, deși a împlinit deja 3 luni, trebuie să vorbești neapărat cu medicul pediatru, care să recomande investigații suplimentare, de specialitate.

Cum să încurajezi exprimarea emoțiilor

Vorbește mult cu bebelușul tău și privește-l cât mai mult în ochi. Ține cont de faptul că în primele săptămâni după naștere, bebelușul distinge cu claritate doar lucruri aflate la o distanță de 20-30 de cm de el și că nu-și poate coordona foarte bine ochii. Strabismul este frecvent la nou-născuți și de cele mai multe ori, el dispare de la sine.

Nu încerca să-i smulgi zâmbete, ținându-l foarte aproape de tine – tocmai din cauza faptului că îi este greu să-și coordoneze ochii, privirea ta fixă, de aproape, îl poate deranja, și în loc să smulgi un zâmbețel, vei obține hohote de plâns. Lasă-ți bebelușul să se dezvolte în propiul lui ritm – odată ce-ți va dărui primul zâmbet, le vei primi în dar repede și pe următoarele.

Dacă ţi-a plăcut şi ai găsit informaţii utile, împarte-le şi prietenelor tale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare