Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Puncte de răscruce ale dezvoltării copilului între 2 şi 3 ani

Puncte de răscruce ale dezvoltării copilului între 2 şi 3 ani

De-a lungul unui singur an, copilul tău trece prin schimbări atât de multe şi de complexe! De aceea, este bine să ştii tot timpul ce urmează să se întâmple pentru a-i putea urmări constant progresul şi a-l susţine pe parcurs.

Ce se întâmplă la 24 luni?

La 24 de luni, copilul tău este capabil să aibă conversaţii cu tine folosind propoziţii din două sau trei cuvinte. Acum se vede pe sine ca o persoană separată şi va voi să vorbească despre ceea ce doreşte, ce îi place sau are nevoie în viaţa sa.

Vei observa că acum vizualizează lucrurile mai mult. Organizând, categorisind şi punând lucrurile în ordine. Dar încă se va lupta cu conceptele abstracte. Este foarte curios în legătură cu lumea şi vei auzi întrebarea “de ce?” foarte des. Dacă nu poţi să-i răspunzi la întrebari imediat, în loc să-l abaţi de la subiect, fă-ţi timp să afli răspunsul şi să i-l explici într-un mod în care să înţeleagă.

Ascultă-i temerile, consolează-l şi ajută-l să prindă curaj.

Aproximativ pe la această vârstă copiii devin din ce în ce mai conştienţi de genul lor şi încep să devină interesaţi de imitarea comportamentului adulţilor care este bazat pe gen, ca de exemplu felul în care se îmbracă sau felul în care stau.  Nu trebuie să vă faceţi griji dacă aveţi un băiat care devine interesat de imitarea femeilor – este pur şi simplu experimentare naturală, care este o parte importantă a dezvoltării sale. Nu uita că micuţul tău este deseori confuz în legătură cu lumea mare din jurul său – ceea ce îi cauzează momente de emoţie, teamă, anxietate şi îngrijorare. Acest lucru ar putea ajuta la explicarea multora dintre schimbările de stare şi a faptului că este mămos, caracteristici pe care le observi dezvoltându-se la această vârstă.

Ce se întâmplă la 25-26 luni?

În acest moment, copilul tău va şti cu siguranţă să meargă, chiar pe scări, folosind mişcarea călcâi-vârf la fel ca adulţii. Va deveni mai îndemânatic la activităţi fizice, cum ar fi săritul, aruncatul sau spălatul pe dinţi. Deja vorbeşte mult mai bine, poate folosi până la 50 cuvinte simple şi construieşte propoziţii din două cuvinte. Poate urma îndrumări simple şi în circa jumătate din cazuri vei înţelege despre ce vorbeşte.

Forma corpului său se schimbă. Devine mai suplu, capul creşte mai încet decât membrele, iar torsul începe să se lungească. În acest fel, proporţiile corporale devin asemănătoare cu cele ale unui adult.

La această vârstă, are multă energie, deci oferă-i în fiecare zi ocazia de a alerga pe afară. Are nevoie de mult mai puţin somn acum – între 9 şi 13 ore zilnic. S-ar putea ca deja să nu mai aţipească ziua.

Ce se întâmplă la 27-28 luni?

Copilul tău poate mânui cu uşurinţă obiecte mici şi îi face plăcere să construiască şi să dărâme cuburi. Abilităţile sale motorii sunt destul de precise pentru a întoarce paginile unei cărţi şi a ţine o cană cu o singură mână. Unii copii pot să stea într-un picior sau să facă salturi mari de pe loc.

A dezvoltat abilitatea de a-şi controla acţiunile, dar este încă înclinat spre a împinge, lovi, ţipa şi a avea accese temperamentale. Durata sa de concentrare s-a îmbunătăţit şi poate acum să rămână atent la o singură ocupaţie pentru mult mai mult timp.

La această vârstă s-ar putea să începi să auzi unele întrebări cu privire la modul în care se fac copiii.

Ce se întâmplă la 29-30 luni?

Copilul tău poate acum să denumească 6 părţi ale corpului şi să identifice numele a cel puţin o culoare. Este mult mai curios cu privire la alte persoane şi este mult mai interesat să se joace cu alţi copii. Va fi interesat de multă exprimare artistică, deci aşteaptă-te la o anumită dezordine şi murdărie cu lipici sau culori. Permite-i ca a face curat să devină o parte din joc, astfel copilul va dezvolta încrederea necesară pentru a continua să se exprime.

Ce se întâmplă la 31-32 luni?

Va începe să înţeleagă mai clar regulile şi standardele adulţilor şi va observa diferenţele dintre diferite zile – de exemplu, când nu face baie într-o anumită seară. Va începe să înţeleagă că adulţii au nevoie să folosească un limbaj diferit cu oameni diferiţi şi va folosi limbajul simplu faţă de copii. Uneori, s-ar putea să spună minciuni foarte transparente despre ce a făcut şi nu a făcut. Limitele dintre fantezie şi realitate sunt încă foarte vagi pentru copil. Asigură-te că ai creat un sentiment de siguranţă, aşa încât să nu simtă frica în ceea ce priveşte a spune adevărul. Şi în această perioadă sunt de aşteptat întrebări cu privire la modul în care se fac copiii. Cel mai bun răspuns este întotdeauna unul direct, cum ar fi „copiii se nasc din corpul mamei”. Nu este nevoie să intraţi în multe amănunte.

Ce se întâmplă la 33-34 luni?

La această vârstă copiii sunt mai conştienţi de emoţiile altor oameni, şi se pot întreba de ce alţi oameni par trişti sau fericiţi. Copilul tău devine mai sociabil şi învaţă mai mult despre modul în care funcţionează prietenia. Unii dintre prietenii copilului tău pot fi chiar imaginari. Nu este un motiv de îngrijorare– este perfect normal. Prietenii imaginari furnizează consolare şi siguranţă pentru copii atunci când sunt confuzi sau speriaţi.

 

Ce se întâmplă la 35-36 luni?

La această vârstă, copilul tău probabil că are deja capacitatea de a prepara propriul bol cu cereale, şi de a se legăna pe câte un picior pentru o secundă sau mai mult. Poate acum să alerge, să sară, să meargă şi să stea în picioare cu uşurinţă.

Poate acum să se concentreze pe o singură activitate pentru perioade mai lungi. 

Se poate să fi dezvoltat o fascinaţie pentru propriile organe genitale şi pentru cele ale altor copii. Daca îţi găseşti copilul în mijlocul unor verificări anatomice reciproce cu alţi copii, nu fi alarmată – este un comportament în întregime normal. Explică-i cu blândeţe că penisurile şi vaginurile trebuie să rămână intime şi ghidează-i atenţia către alte activităţi.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare