Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Puterea repetiției

Puterea repetiției

Fie că vorbeşte bine sau doar spune câteva cuvinte copilul are ca activitate principală jocul. Văzută prin ochii copiilor întreaga lume poate părea un joc. Un joc prin care descoperă şi învaţă observând, acţionând şi mai ales repetând.

De multe ori, în momentul în care faci ceva care i se pare interesant copilul tău îţi cere să repeţi. Te joci cu el şi îţi vine ideea să îţi pui pălăria bunicului în cap. I se pare amuzant şi apoi îţi cere să repeţi iar şi iar. Exclamă, se agită sau pur şi simplu îţi cere repetarea acţiunii! Te fascinează această nevoie a lui de repetiţie. Îl face fericit şi este foarte atent. Uneori observi că el însuşi face unele lucruri pe care apoi le repetă parcă la nesfârşit. Fiecare copil se joacă în mod natural pentru că jocul îi dă o senzaţie de bunăstare.

Jocul facilitează dezvoltarea afectivă, cognitivă şi socială. Copiii au o permanentă nevoie de cunoaştere. Ei sunt permanent în explorare. Copiii testează, experimetează prin încercare şi repetarea încercării pentru a vedea dacă rezultatele de prima dată se vor repeta. Când va descoperi că lovirea anumitor obiecte produce sunete diverse cu siguranţă va lovi de multe ori acele obiecte fascinat de efect.

Repetarea activităţilor stă la baza învăţării şi dezvoltării. Copilul tău îţi va cere să repeţi iar şi iar o poveste pentru a observa intonaţia, şi modul tău de a “juca” rolul personajului. Chiar dacă ţi se pare uneori că nici nu observă, el testează chiar şi reacţia pe care o ai tu la cerinţa lui de a repeta.

Repetarea aceluiaşi lucru oferă copilului şi senzaţia de confort şi siguranţă. Lucrurile neprevăzute îl pot speria şi îl fac să fie nesigur neştiind ce urmează. Repetarea sau realizarea unor acţiuni în acelaşi mod ca şi altă dată le dă avantajul de a şti ce urmează şi de a avea un anume control al evenimentelor.

Totuşi cerinţa de a repeta iar şi iar poate fi frustrantă şi poate fi obositor pentru părinţi să repete la nesfârşit aceeaşi poveste, acelaşi joc, acelaşi cântecel.

SIMŢI CĂ O SĂ CLACHEZI?

Copilul tău face anumite lucruri pentru a experimenta. Încearcă să facă ceva şi observă ce se întâmplă. Repetă pentru a vedea dacă efectul sau reacţia celor din jur este aceeaşi.

Chiar dacă, încercând să ţii ritmul cu el, te vei simţi depăşită de evenimente şi epuizată, ţine cont de faptul că nu face toate aceste lucruri pentru a te enerva pe tine. Poate te-ai întâlnit sau te vei întâlni cu situaţia în care copilul tău aruncă toate jucăriile din pătuţ şi apoi se uită insistent la tine aşteptând să le ridici. Poate să te amuze un timp dar uneori, când eşti obosită şi presată de timp, simţi cum ţi se ridică tensiunea şi te enervezi. Totuşi, copilul nu încearcă să te manipuleze. Încercă doar să vadă cum se întâmplă lucrurile.

NU CREA NOI RITUALURI

De multe ori, sursele elementelor de interes pentru copil sunt chiar acţiunile pe care le faci tu. Dacă pentru aţi convinge copilul să mănânce vei recurge la un joc, de exemplu clasicul joc al avionului cu linguriţa cu mâncare, este foarte posibil ca el să ceară de fiecare dată când se aşează la masă repetarea acestui joc. Acest lucru poate fi incomod pentru tine pentru că ia mult timp şi este greu de realizat în cazul în care trebuie să luaţi masa în afara casei. Este bine de aceea să fii atentă când vrei să propui un joc care să te ajute în “a face faţă” sau a controla acţiunile copilului. Nu trebuie însă să încerci să elimini jocul din viaţa copilului tău. Jocul este metoda lui de învăţare şi de adaptare. Dacă va avea tendinţa de a-l transforma în ritual încearcă să diversifici, să introduci elemente noi fiind alături de el şi implicându-l în diversificarea activităţii.

FIXEAZĂ LIMITE

Pentru a nu fi depăşită de situaţie, atuci când nu te va lăsa inima să îţi refuzi copilul care îţi cere să repeţi la nesfârşit, este bine să fii foarte fermă şi consecventă. Stabileşte de la început numărul de repetiţii. De exemplu stabileşte că în fiecare seară îi vei citi de trei ori, şi nu mai mult, povestea pe care o va dori. La început cu siguranţă că va protesta dar dacă vei fi fermă şi vei respecta tu însăţi regula impusă până la urmă va accepta. Este foarte important să fii consecventă şi perseverentă. Dacă stabileşti o regulă nu te abate de la ea. Copilul învaţă de la tine şi trebuie să înveţe că regulile trebuie respectate. Dacă tu le vei încălca el va învăţa acest comportament şi nu va mai ţine cont de limitele cu care încerci să îl obişnuieşti.

DIVERSIFICĂ

Încearcă să schimbi rutina acţiunii repetate. Adu lucruri noi sau pur şi simplu schimbă ordinea lucrurilor. Poţi foarte bine să încerci o inversare de roluri când vă jucaţi. De exemplu dacă de obicei tu încerci să îl prinzi în timp ce el aleargă şi se ascunde, schimbă rolurile: “Acum tu mă prinzi pe mine!” Întrodu variaţia în tot ce îţi cere să repeţi însă ai grijă să nu o faci prea brusc sau prea des. Copilul are nevoie de o perioadă de acomodare, are nevoie de repetiţie pentru a învăţa şi are nevoie de stabilitate. O schimbare continuă fără ca el să aibă timp să observe tot sau să înveţe îi poate crea o stare de nervozitate şi agitaţie şi va fi dezorientat şi nestatornic în tot ce va întreprinde.

STIMULEAZĂ-I CURIOZITATEA

Copilul este foarte curios. Lucrurile noi şi inedite îl atrag. Chiar dacă abia a învăţat să meargă el va fi atras de lucrurile noi din jur şi de reacţiile noi şi deosebite pe care le au adulţii. În lungile momente în care repeţi pentru el aceeaşi poveste poţi oricând să strecori detalii noi care să îl atragă să exploreze (de exemplu, dacă este mai micuţ, poţi să îl atragi în colorarea unui personaj desenat care se regăseşte în poveste, sau, dacă este o poveste cu animale poţi să îi aduci cartonaşe cu animale şi să găsiţi împreună, pe măsură ce povesteşti, animalele). Poţi, de asemenea, să atragi un copil mai mare în jocul de rol în care el să fie unul din personaje şi să creaţi dialoguri sau poţi să inventezi un joc în care copilul, împreună cu tine să încerce să îşi dea seama cine, din apropiaţii voştri semănă cu unul din presonajele din poveste. Vei descoperi cât de profound judecă lumea din jur copilul tău atunci când nu se va opri numai la aspectul fizic (frumos, urât, mare, mic) ci va spune că prinţesa din poveste semănă cu tine sau cu mătuşa preferată pentru că este bună, vorbeşte frumos şi este mereu veselă.

Dacă ţi-a plăcut şi ai găsit informaţii utile, împarte-le şi prietenelor tale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare