Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Reflexele primare ale nou-născutului

Reflexele primare ale nou-născutului

Orice bebeluș, în momentul în care se naște, este înzestrat, de la natură cu o serie de reflexe simple care îl ajută să se adapteze mai ușor la noul mediu de viață.

Actele reflexe ale nou-născutului

Imediat după naştere, nou-născutul este supus unor teste, pentru a se evidenţia existenţa reflexelor. Examenul neurologic corect este esenţial pentru evaluarea stării la naştere, pentru evoluţia şi tratamentul nou-născutului. Reflexele primare (tranzitorii) sunt răspunsuri complexe şi stereotipe înnăscute, care se produc totdeauna în acelaşi fel şi apar tranzitor (ele dispar pe măsură ce copilul înainteză în vârstă) în evoluţia individului. Examinarea lor aduce informaţii despre funcţia generală a sistemului nervos, având uneori şi valoare de localizare. În primele săptămâni de viaţă, bebeluşii sunt supuşi periodic unor astfel de evaluări, medicii constatând dacă aceste automatisme funcţioneză normal. Răspunsul slab sau absenţa acestora pot fi cauzate de o naştere prematură sau traumatică, de folosirea anumitor medicamente sau de prezenţa unor boli.

Reflexele motorii

Reflexul de apucare palmară (gasp reflex) constă în punerea degetului mare al examinatorului în palma copilului, care va flecta puternic mânuţa peste degetul acestuia. Absenţa acestui reflex la naştere indică o leziune nervoasă periferică (paralizie de plex branhial) sau cerebrală gravă. Persistenţa reflexului de apucare este un semn de paralizie infantilă.

Reflexul de păşire apare atunci când nou-născutul, susţinut de axile, schiţează câteva mişcări alternante de mers, când tălpile micuţului ating planul mesei de examinat. Aceste mişcări nu au legătură cu mersul propriu-zis şi pot fi întâlnite şi la prematurii de 32-34 săptămâni.

Reflexul Babinski constă în ridicarea degetului mare de la picior şi desfacerea celorlalte, în momentul în care talpa copilului este atinsă. Prelungirea acestui reflex este un semn de afectare neurologică.

Reflexul înotului este activat atunci când, scufundat în apă, copilul este capabil să plutească, mişcându-şi automat mâinile şi picioarele. Acest reflex poate fi testat doar sub supravegherea unui specialist.

Alte categorii de acte reflexe primare

Reflexul de sucţiune (prezent de la naştere până la un an) apare atunci când, în urma atingerii buzelor sau obrazului, se declanşează mişcările de supt. Lipsa lui indică suferinţă cerebrală, în timp ce persistenţa după un an, indică disfuncţie corticală.

Reflexul Moro se declanşează în urma unei mişcări rapide sau a unui zgomot brusc, când copilul îşi va extinde braţele, antebraţele şi degetele, făcând apoi o mişcare de îmbrăţişare, urmată de un ţipăt viguros. Absenţa reflexului Moro denotă suferinţă cerebrală, datorată hipoxiei sau traumatismului obstetrical. Asimetria acestui reflex denotă paralizie de plex branhial, fractură de claviculă sau humerus sau artrită scapulohumerală. Dacă persistă şi peste 5 ani, atunci este vorba de o întârziere în dezvoltarea sistemului nervos.

Reflexele auditive sunt compuse din reflexul de clipire (copilul clipeşte când se produce un zgomot) şi reflexul de orientare (întoarcerea capului în direcţia zgomotului). Lipsa lor ridică suspiciunea de surditate.

Reflexele optice se declanşează în momentul în care iluminarea bruscă a ochilor unui nou-născut produce aruncarea înapoi a capului, cu arcuirea corpului.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare