Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Trucuri pentru ora de masă

Trucuri pentru ora de masă

Pe măsură ce bebelușii cresc, iar personalitatea lor se dezvoltă, ei descoperă noi moduri de a-și exprima individualitatea, iar ora de masă se transformă într-o adevărată provocare. Uite ce să știi, ca să depășești cu bine problemele care pot apărea în această perioadă.

Stabilește un program de masă

  • Juniorul are nevoie de un program de masă. Alcătuiește un orar pentru mesele principale și gustări, țintând cont de orele lui de somn. Când este prea obosit, tinde să facă mofturi la masă.
  • În afara celor 3 mese principale, oferă-i 2-3 gustări (sănătoase!) de-a lungul zilei: prăjiturele din orez, biscuiți simpli, fructe, un iaurt sau o bucățică de brânză.
  • Ai grijă la sucuri – prea multe lichide, chiar dacă naturale, îi vor tăia pofta de mâncare. Oferă-i tu apă din când în când și încearcă să nu-i mai lași la îndemână un biberon cu apă sau ceai, din care el bea în mod reflex sau de plictiseală.
  • Nu-l forța să mănânce tot din farfurie! Copilul știe singur de câtă hrană are nevoie și când s-a săturat.

Mesele pot fi distractive

  • Fii creativă! Servește-i gustări haioase – sandvișuri în formă de animale sau de inimioare, paste spiralate sau cu litere din alfabet, biscuiți de casă cu forme haioase.
  • Personalizează hrana din farfurie – broccoli sau conopida seamănă cu niște copăcei, piureul poate fi un norișor. Juniorului tău îi va plăcea să descopere formele din farfuria lui.
  • Fii mai relaxată! Lasă-l să se autoservească, chiar dacă se va murdări din cap până în picioare. Tu ai detergenți și bavete lavabile la dispoziție, iar el va fi încântat să fie în control la masă.

Implică-l și pe el

Ia-l la cumpărături, lasă-l să te ajute, așa cum poate, la prepararea mesei, dă-i ocazia să aleagă – toate aceste lucruri sunt importante pentru un junior.

Supermarketul poate fi și un loc în care poate învăța. Spune-i denumirile legumelor și fructelor și laudă-l atunci când le repetă corect denumirea. Amintește-i apoi la masă că el a fost cel care a găsit fructele sau legumele din farfurie – va fi foarte încântat!

Dacă este mărișor, îl poți lăsa să te ajute la pregătirea mesei. Până îi poți da un cuțit pe mână, îl poți lăsa într-o primă fază să stea lângă tine, în scăunelul lui special pentru masă, în timp ce tu îi povestești ce pregătești.

Oferă-i ocazia să aleagă meniul – copiilor mici le place să aibă măcar puțin control. Numește-i două-trei variante din care poate alege – așa vei evita și eventualele mofturi la masă, căci i-ai pregătit ce a ales chiar el.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare