Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

5 întrebări despre prematuri - specialiștii îți răspund

5 întrebări despre prematuri - specialiștii îți răspund

Când se vaccinează un bebeluș născut prematur?

În teorie, prematurii se vaccinează după același calendar ca și copiii născuți la termen (la vârsta cronologică, necorectată). Excepțiile sunt vaccinul antihepatită cu virus B, care e bine să fie făcut când bebelușul are o greutate de minim 2 kilograme, sau la vârsta de două luni, dacă nu există expunere la infecție, și vaccinul împotriva tuberculozei (BCG), recomandat la o greutate de peste 2 500 g. Medicii recomandă însă o mai mare prudență în privința vaccinării prematurilor, pentru că aceștia nu au sistemul imunitar al unui copil născut la termen și au mai multe probleme medicale, care pot influența răspunsul la vaccin.

Ce vaccinuri opționale este bine să facă bebelușii născuti prematur?

Vaccinul antigripal este recomandat bebelușilor în vârstă de peste 6 luni, mai ales dacă prezintă afectare pulmonară cronică. În afara programului național de imunizări (formulat după recomandările Organizației Mondiale a Sănătății) se mai recomandă vaccinarea anti-Haemophilus influenzae și anti-varicelă. Cum fiecare prematur are însă propriul istoric medical, analiza beneficiilor unui anumit vaccin în raport cu riscurile trebuie discutată doar cu medicul ce a avut în supraveghere prematurul, încă de la naștere.

Trebuie un prematur să mănânce mai mult decât un bebeluș născut la termen?

Da, bebelușii prematuri au nevoie de mai multe calorii/kilogram corp decât bebelușii născuți la termen (vezi aici mai multe despre alimentația bebelușului prematur). Ei au nevoie de mai multă energie, pentru a lupta cu diferitele afecțiuni pe care le aduce după sine starea de prematuritate, dar și pentru a recupera întârzierile în dezvoltare. În funcție de stare de sănătate și istoricul medical al bebelușului născut prematur, medicul este cel care stabilește regimul alimentar cel mai potrivit.

Dacă voi mai avea un copil, și acela se va naște prematur?

Depinde care a fost cauza prematurității. Femeile care suferă de diabet, au o boală de rinichi sau un uter cu probleme au un risc mai mare de a naște prematur. La fel, femeile însărcinate de peste 35 de ani sau sub 18, sau gravidele cu sarcină multiplă riscă să nască prematur. Cercetările arată că nașterile premature ar putea fi cauzate și de infecțiile urinare, des întâlnite în sarcină, dar care uneori trec neobservate și nu sunt tratate corespunzător.

Când va putea veni lume în vizită?

În cazul unui bebeluș născut prematur se impune mai multă prudență decât în cazul unui copil născut la termen. Pentru nici un nou-născut nu este foarte bine să intre în contact cu multă lume, purtătoare de germeni și microbi, dar pentru un prematur, care a luptat de când a venit pe lume să supraviețuiască, vizitatorii chiar pot reprezenta un pericol. În afara rudelor foarte apropiate și cu excepția medicului pediatru și specialiștilor care-l ajută pe prematur să recupereze întârzierile motorii, este de preferat să nu aveți vizitatori în primele luni de viață. Puteți ieși cu cel mic la plimbare, nu în zilele foarte caniculare sau cu temepraturi foarte scăzute și vânt puternic. Nu mergeți în locuri aglomerate – parcurile sunt de evitat, mai bine vă plimbați pe stradă sau ieșiți când e mai puțin aglomerat.

Dacă ţi-a plăcut şi ai găsit informaţii utile, împarte-le şi prietenelor tale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare