Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Afecțiunea mamei și dezvoltarea bebelușului prematur

Afecțiunea mamei și dezvoltarea bebelușului prematur

Studiile arată că atunci când o mamă îşi îmbrăţişează bebeluşul, în corpul acestuia se secretă hormoni de creştere, iar digestia este mult mai eficientă. Dacă este posibil, încă din primele zile după naștere, chiar când se află la terapie intensivă, este bine să ții bebelușul cât mai mult și cât mai des direct pe pielea ta. Îl ajuți astfel să-și regleze mai bine temperatura corpului, decât atunci când stă într-un incubator, spun specialiștii.

Stilul ”cangur”, cum este numit contactul acesta piele-pe-piele, are o mulțime de alte beneficii psihoemoționale, atât pentru prematur, cât și pentru mamă.

Un alt mod în care poți fi de folos bebelușului tău născut prematur este să-i cânți. Studiile arată că prematurii cărora mamele le-au cântat la ora de masă, cel puțin 15 minute pe zi, în fiecare zi, pentru 5 zile consecutive, au mâncat mai repede și mai mult și au plecat acasă mai devreme cu 2 săptămâni, față de bebelușii veniți pe lume la fel de devreme ca ei. Dacă cel mic mănâncă bine și suge viguros, aude vocea mamei, care se oprește când cel mic suge mai slab. La auzul vocii mamei, bebelușii sunt suficient de motivați să mănânce mai mult, s-a constatat. Vorbește-i așadar, cât mai mult, bebelușului tău, cântă-i, drăgălește-l.

Chiar dacă tu ai propriile îngrijorări referitoate la starea lui de sănătate, du-te în camera de terapie intensivă încrezătoare și alungă temerile și gândurile rele. Povestește-i celui mic ceea ce faci, chiar dacă nu înțelege, spune-i despre frățiorul sau surioara care îl așteaptă acasă, dacă mai ai copii, adu-l și pe tati cât mai des în preajma lui, pentru a putea forma o legătură afectivă încă din primele zile de viață. Puterea emoțiilor pozitive este uneori mai mare decât a oricărui medicament și este lucrul de care bebelușul prematur are nevoie, ca să recupereze întârzierile în dezvoltare. Afecțiunea mamei și contactul direct pe piele stimulează nu numai starea de bine a bebelușului, ci și imunitatea, spun specialiștii. Iar prematurul are nevoie de toate forțele, pentru a ieși cu bine din complicațiile pe care le aduce după sine venirea prea devreme pe lume.

Odată ce ați ajuns acasă, dormitul în aceeași cameră cu bebelușul, dar nu în același pat, poate avea beneficii foarte mari pentru dezvoltarea prematurului.

Activitatea sistemului cardio-respirator și imunitatea bebelușului care doarme împreună cu părinții, dar separat, se îmbunătățesc. (Citește aici ce avantaje mai are metoda co-sleeping pentru bebeluș).

O problemă pe care o are mama unui bebeluș născut prematur este starea de vinovăție. E ceva ce am făcut sau nu am facut eu, ceva care a cauzat nașterea prematură? Dacă bebelușul a venit pe lume mai devreme ca urmare a unui contact sexual în trimestrul al doilea sau al treilea de sarcină (orgasmul stimulează producerea de oxtocină, care declanșează contracțiile și travaliul), mama se autoînvinovățește, dar reproșează și partenerului problemele pe care le are bebelușul născut prematur. Aceste sentimente negative nu îl ajută pe cel mic, dimpotrivă, îi întârzie dezvoltarea. Cel mai bun lucru pe care îl pot face mama și tatăl pentru bebeluș este să formeze o echipă, să se susțină unul pe altul în această cursă de lungă durată, care este recuperarea prematurului, și să se bucure de fiecare progres al micuțului lor.

Dacă ţi-a plăcut şi ai găsit informaţii utile, împarte-le şi prietenelor tale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare