Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Alimentația bebelușului născut prematur

Alimentația bebelușului născut prematur

Dacă bebelușul născut prematur este mult prea mic, va fi o vreme hrănit intravenos, cu o soluție de zahăr, săruri și apă și i se vor administra vitamine și aminoacizi (componente de bază în formarea de proteine, esențiale pentru creștere).

Când medicii decid că bebelușul poate primi și lapte, cel mai indicat ar fi să primească laptele matern. Chiar dacă nu poate suge încă, prematurul poate primi laptele printr-un tub special. Ar fi bine ca mama să se mulgă, pentru a stimula producția de lapte și a putea alăpta bebelușul, atunci când acesta va fi suficient de puternic să fie pus la sân.

Este posibil ca medicul să suplimenteze laptele matern cu formule speciale de lapte, concepute pentru prematuri, pentru a-l ajuta pe micuț să câștige mai repede în greutate.

Alimentația pentru primul an va fi personalizată, în cazul prematurilor, iar introducerea hranei solide se va face abia după lunile 8-10, în funcție de recomandarea medicului.

În afară de suplimentele de vitamine și minerale, în alimentația bebelușului prematur este necesar un suplus de probiotice, care reduc riscul de enterocolită ulcero-necrotică.

Dacă singurul aliment pe care îl primește bebelușul tău este laptele matern, medicul va recomanda supliment de vitamina D pe tot parcurusul perioadei de alăptare și, de asemenea, un supliment de fier, pentru că, din cauza analizelor repetate de sânge, prematurii sunt mai predispuși riscului anemie. Suplimentele de fier vor fi administrate, cel mai probabil, pe durata primului an de viață, la sfârșitul căruia bebelușul va putea mânca 3 mese solide.

O problemă în alimentația bebelușilor, chiar după ce au ajuns în siguranță acasă, o reprezintă refluxul gastroesofagian. Așa-numita boală de reflux este cauzată de imaturitatea mușchiului care nu permite conținutului stomacal să se ridice înapoi, ceea ce determină apariția de regurgitări sau vărsături după masă. Boala de reflux este principalul motiv pentru care prematurii, care și așa au de recuperat, iau foarte puțin în greutate. În plus, arsura pe care o simte bebelușul când mâncarea se întoarce din stomac îl face și mai reticient în a se hrăni.

O altă problemă legată de alimentația bebelușului prematur se manifestă în timpul alăptării. Mulți dintre prematuri sunt încă prea fragili și nu au putere să sugă. Anumite poziții speciale de alăptare pot rezolva în parte problema.

Poziții de alăptare pentru bebelușii prematuri

Poziţia laterală (minge de fotbal)

Bebelușul stă culcat pe sub braţul mamei, pe şoldul acesteia (ca o poşetă) fiind alăptat din sânul de aceeaşi parte. Mâna mamei susţine braţul bebeluşului, degetele de la aceeaşi mână susţin căpşorul şi gâtul copilului. Picioruşele sugarului sunt de-a lungul şoldului mamei. Este adecvată folosirea pernei pentru susţinerea copilului.

Poziţia dansatorului

Bebelușul este culcat pe antebraţul mamei (susţinut de pernă), mâna sprijină sânul pe aceeaşi parte. Copilul suge din sânul opus mâinii care îl ţine.

Vezi aici mai multe poziții de alăptat, pe care le poți încerca atunci când bebelușul tău mai prinde putere.

Alăptarea este cea mai bună metodă de hrănire a bebelușilor și oferă numeroase beneficii. Este important ca, înaintea și în timpul alăptării să aveți o alimentaţie sănătoasă, echilibrată. Combinația alăptării cu biberonul în primele săptămâni de viață poate să reducă producţia de lapte matern, iar inversarea deciziei de a nu alăpta este dificilă. Întotdeauna consultați doctorul, asistenta sau moasa pentru sfaturi cu privire la hrănirea bebelușului dumneavoastră. Dacă utilizați formule pentru bebeluși, trebuie să urmați cu atenție instrucțiunile producătorului

Dacă ţi-a plăcut şi ai găsit informaţii utile, împarte-le şi prietenelor tale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare