Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Bebelușii prematuri - când și cum recuperează întârzierile în dezvoltare

Bebelușii prematuri - când și cum recuperează întârzierile în dezvoltare

Înainte de ieșirea din spital, unde bebelușul prematur este ținut până când este stabil, în afara pericolelor, neonatologul poate recomanda un pediatru cu experiență în supravegherea prematurilor, precum și anumite tratamente de specialitate, pe care copilul trebuie să le urmeze pe o perioadă mai îndelungată.

În afară de implicarea specialiștilor, care pot ajuta bebelușul născut prematur să recupereze întârzierile, un rol foarte important îl au părinții.

Ei trebuie să treacă peste teama și angoasele din timpul spitalizării și să se mobilizeze, pentru a acorda tot sprijinul bebelușului. Prematurii au nevoie de și mai multă afecțiune și stimulare decât un nou-născut la termen, pentru a recupera întârzierile și a se putea dezvolta armonios. (vezi și Cât de importantă este afecțiunea mamei în dezvoltarea prematurului)

Copiii cu greutate foarte mică la naștere (sub 1 500 g) pot prezenta deficite de atenție, hiperactivitate, dificultăți legate de somn. Programele de educație specială, psihoterapia și, la nevoie, medicația (doar cu avizul medicului) sunt de ajutor în ameliorarea acestor probleme.

O mare provocare va fi și alimentația. Pentru că sunt prea micuți și nu au suficientă putere să sugă, au probleme digestive și adorm la masă mai mult decât alți bebeluși, nou-născuții prematuri au nevoie de o alimentație personalizată, adaptată situației lor – fie de poziții speciale la alăptare, fie de formule speciale de lapte, mai bogate caloric și nutrițional, pentru a-l ajuta pe cel mic să recupereze în greutate.

Întârzierile motorii vor necesita recuperare de specialitate. Uneori, de milă că a trecut prin atâtea, părinții îl lasă pe bebelușul prematur să stea cuminte, în pătuț. Deși odihna este și ea foarte importantă pentru un prematur, lipsa de stimulare menține întârzierea în dezvoltarea abilităților motorii. Ședințele de kinetoterapie și masaj sunt necesare pentru o bună recuperare, iar vizitele la logoped sau neurolog pot deveni și ele o obișnuință pentru părinții bebelușilor născuți prematur.

Evaluarea bebelușilor prematuri va fi ajustată în raport cu vârsta pe care ar fi trebuit să o aibă dacă s-ar fi nascut la termen. Astfel, un copil născut cu trei luni mai devreme va fi evaluat când va împlini șase luni în conformitate cu achizițiile pe care ar fi trebuit să le aibă la trei luni, dacă s-ar fi născut la termen.

Alăptarea este cea mai bună metodă de hrănire a bebelușilor și oferă numeroase beneficii. Este important ca, înaintea și în timpul alăptării să aveți o alimentaţie sănătoasă, echilibrată. Combinația alăptării cu biberonul în primele săptămâni de viață poate să reducă producţia de lapte matern, iar inversarea deciziei de a nu alăpta este dificilă. Întotdeauna consultați doctorul, asistenta sau moasa pentru sfaturi cu privire la hrănirea bebelușului dumneavoastră. Dacă utilizați formule pentru bebeluși, trebuie să urmați cu atenție instrucțiunile producătorului

Dacă ţi-a plăcut şi ai găsit informaţii utile, împarte-le şi prietenelor tale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare