Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Probleme de sănătate ale bebelușilor prematuri

Probleme de sănătate ale bebelușilor prematuri

Prematuri sunt considerați acei bebeluși născuți înainte de termen, mai devreme de 37 de săptămâni de gestație. În funcție de greutatea de la naștere și de ”vârstă”, bebelușii prematuri au diferite probleme de sănătate, dintre care unele foarte grave, și necesită îngrijri speciale, sub permanenta supraveghere a personalului specializat.

Probleme pulmonare

Plămânii bebelușilor născuți prematur sunt insuficient dezvoltați și nu sunt tapetați cu surfactant (substanță esențială în procesul de respirație), drept care, prematurii au nevoie de ventilație asistată, imediat după naștere. Unii dintre ei pot dezvolta displazie bronhopulmonară, rămânând dependenți de oxigen și tratament medicamentos o perioadă îndelungată. Riscul infecțiilor respiratorii, al dificultăților în alimentație, cu reflux gastroesofagian, rămâne crescut în cazul prematurilor și după externare.

Probleme cardiovasculare

Comunicarea între aortă și artera pulmonară, care trebuie să se închidă după naștere, dar care rămâne deschisă la prematuri, dată fiind venirea lor grăbită pe lume, pune o serie de probleme. De multe ori, aceasta comunicare se închide spontan în cazul prematurilor.

Probleme neurologice

Deficitul de oxigen poate afecta creierul bebelușului născut înainte de termen, iar hemoragiile intracraniene, dacă se petrec, pot cauza deficite neuromotorii, ale auzului, văzului, precum și deficite cognitive.

Probleme digestive

Necroza intestinală acută (enterocolita ulcero-necrotică) este cel mai mare risc digestiv în cazul prematurilor. Ea poate apărea după administrarea hranei pe cale orală, la una – două săptămâni de viață. Boala este inflamatorie acută și se caracterizează prin leziuni la nivelul tractului gastro-intestinal. Constituie o urgență chirurcicală, iar riscul de mortalitate este de 50% la prematurii care cântăresc mai puțin de 1500 g.

Probleme de vedere

Retinopatia de prematuritate, cauzată de anomalii în procesul de vascularizare a retinei, este o problemă frecvent întâlnită la prematuri și poate duce la pierderea vederii, în lipsa tratamentului aplicat cu promptitudine.

Statisticile arată că 1 din 4 prematuri se vor confrunta cu o tulburare de refracție sau strabism până la vârsta de 3 ani.

Probleme de auz

Deficitul de auz care poate apărea în cazul bebelușilor născuți prematur este asociat imaturității, dar poate fi cauzat sau agravat și de tratamentul antibiotic, ventilația mecanică, pentru o perioadă mai mare, sau infecțiile postnatale.

Dacă ţi-a plăcut şi ai găsit informaţii utile, împarte-le şi prietenelor tale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare