Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Când mergem urgent la medic?

Când mergem urgent la medic?

Modalitatea de manifestare a bolilor asupra organismului este foarte diferită de la un copil la altul, în funcţie de capacitatea de adaptare şi maturitatea fiziologică a sistemului imunitar. Organismul sensibil al sugarului (re)acţionează uneori violent la agenţii patogeni care invadează corpul, aşa încât recunoaşterea rapidă a primelor semne de boală este vitală. Părinţii trebuie să urmărească permanent dezvoltarea copilului şi să observe sau să cheme medicul la primele semne de întrebare. Dar care sunt simptomele, subtile sau nu, care trebuie urmărite cu preponderenţă?

Stiai că?

  • Statisticile arată că febra apare mai des la copiii de peste un an, decât la sugari
  • Primele şapte zile din viata unui nou-născut sunt cele mai importante şi privesc direct starea sa ulterioară de sănătate
  • Nou-născuţii cu greutate mică sau prematurii pot suferi de hipotermie (temperatura scăzută a corpului) mai degrabă decât de febră

 

Activitate redusă şi moleşeală

Dacă sugarul nu reacţionează la stimulente fizice sau verbale care sunt menite să-l determine să deschidă ochii, are un plânset de o tonalitate mult redusă faţă de cum îl avea înainte, refuză mâncarea timp de 10-12 ore, este palid şi absent – trebuie consultat de urgenţă medicul pediatru.

Convulsiile febrile

Creşterea rapidă a temperaturii - peste 38,5 grade C – poate duce la apariţia convulsiilor, fără a surveni pe fondul unei suferinţe neurologice anterioare. Primele simptome sunt învineţirea pielii în jurul gurii, pierderea cunoştinţei, tremurături sau rigiditate. În timpul crizei, care poate dura câteva minute, se pune copilul pe o parte şi se verifică dacă poate să respire. După ce criza a trecut, se iau urgent măsuri pentru combaterea febrei, se administrează lichide şi se cheamă medicul. În cele mai multe cazuri, aceste convulsii febrile nu au urmări fizice.

Icter prelungit

Majoritatea nou-născuţilor sănătoşi prezintă, în primele zile de viaţă, o tentă gălbuie a pielii pe tot corpul, care se datorează în cea mai mare măsură imaturităţii ficatului. Dacă însă această culoare galbenă a pielii apare la nivelul palmelor şi a tălpilor, trebuie consultat imediat doctorul.

Dificultăţi de respiraţie

Respiraţia se poate verifica doar atunci când copilului este relaxat sau doarme, şi nu în momentele de agitaţie, plânset sau imediat după ce a fost hrănit. O respiraţie prea rapidă (mai mult de 60 de răsuflări pe minut), inspirări profunde cu pieptul ridicat şi abdomenul adâncit, alături de sunete înfundate ce vin odată cu respiraţia, pot fi semnele prevestitoare ale unor posibile probleme de sănătate. Dacă sunt însoţite de limba şi buzele de culoare albăstruie, urgenţa este majoră.

Vomită des

După ce au fost hrăniţi, cei mai mulţi bebeluşi regurgitează o cantitate mică de lapte, care se datorează eliminării aerului înghiţit. Dacă însă copilul vomită mai des şi o cantitate mai mare de lichid, care poate avea o culoare verde-maroniu, se impune contactarea medicului pediatru care îngrijeşte copilul.

Pierdere excesivă în greutate

În mod normal, în primele 7-10 zile de viaţă, nou-născutul poate pierde 8-10% din greutatea sa de la naştere, însă la sfârşitul celor 10 zile va reveni la greutatea iniţială. Dacă greutatea copilului scade foarte mult sau revenirea la greutatea de la naştere se face prea încet, poate fi un prim semn că micuţul are o problemă sau nu primeşte suficient lapte.

Dacă ţi-a plăcut şi ai găsit informaţii utile, împarte-le şi prietenelor tale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare