Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Cât trebuie să doarmă un bebeluș

Cât trebuie să doarmă un bebeluș

Fiecare bebeluș este unic și are propriul lui ritm de dezvoltare și propriile tipare de somn și veghe, influențate și de părinți, care stabilesc programul. Câte ore doarme cel mic depinde de o mulțime de factori, începând de la starea lui de sănătate, alimentație (bebelușii alăptați tind să mănânce mai des și se trezesc mai repede pentru ora de masă), stilul de viață al părinților sau reacțiile mamei. Bebelușii mamelor anxioase au, la rândul lor, probleme de somn și un comportament mai dificil. Reperele de mai jos sunt cu titlu orientativ. Nu te speria dacă cel mic nu se încadrează în barem, atât timp cât este vioi, ia în greutate și se dezvoltă conform pragului său de vârstă.

Cât doarme, în medie, un bebeluș, în primele 6 luni:

Nou-născutul doarme aproximativ 16 ore pe zi, dintre care 7 ore și jumătate în timpul zilei, împărțite în 3-4 reprize, iar 8 ore și jumătate, pe parcursul nopții, dar cu întreruperi.

La o lună, un bebeluș doarme 15 – 16 ore. Reprizele de somn din timpul zilei nu cumulează mai mult de 7 ore, iar pe durata nopții, cel mic doarme 8 ore și jumătate, dar nu continuu, căci încă se trezește pentru masă.

La 2 luni, pe timpul zilei, cei mai mulți bebeluși dorm aproximativ 5 ore și jumătate, în trei reprize de somn, iar noaptea pot dormi aproape 10 ore, dar tot se trezesc pentru masă.

Între 3-5 luni, bebelușul tău va dormi cam 5 ore în timpul zilei și aproape 10 noaptea.

La 6 luni, numărul de reprize de somn de peste zi se reduce la 2, bebelușul dormind cam 3 ore, cumulat. Dacă a fost ajutat să își stabilească tiparele de somn-veghe, noaptea ar putea dormi aproape 11 ore și este posibil să nu se mai trezească pentru masă, dacă a fost bine hrănit seara. Dacă se trezește, o face în mod reflex și nu pentru că i-ar fi foame, stomacul lui fiind la această vârstă suficient de mare, pentru a-i asigura provizii întreaga noapte.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare