Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Cum îl ajuți pe bebeluș să își stabilească programul de somn

Cum îl ajuți pe bebeluș să își stabilească programul de somn

Cei mai mulți dintre sugari își formează un tipar comportamental după o lună-două de viață, dacă sunt lăsați. Sigur că stabilirea tiparelor de somn-veghe depinde de mai mulți factori: starea de sănătate a bebelușului, modul lui de hrănire (bebelușii alăptați mănâncă mai des), abilitatea părinților de a crea un mediu familial cald și lipsit de tensiuni, crearea rutinei zilnice.

La această vârstă, programul de somn este strâns legat de cel de masă. Bebelușul trebuie hrănit din aproximativ 3 în 3 ore, și veți observa că acesta este intervalul pe care și-l va stabili singur. Nu întâmplător, sistemul digestiv are nevoie de 3 ore, pentru a putea procesa hrana primită.

Dacă bebelușul nu dă semne că ar fi flămând, este bine totuși să îl hrăniți la aproximativ 3 ore. Bebelușii care stau prea mult fără să mănânce pe timpul zilei, tind să se trezeacă de câteva ori pe noapte, ceea ce dă peste cap încercarea de a stabili tiparele de somn și veghe.

Următorul pas în stabilirea unui program de somn este dezobișnuirea celui mic de a adormi la masă – cu sânul sau biberonul în gură. Chiar dacă vă e greu să îl treziți odată ce a ațipit la masă, faptul că îl puneți în pătuț când are ochișorii deschiși îl va ajuta pe viitor să adoarmă mai repede, singur, după masă.

Atunci când doarme peste zi, nu trage draperiile și nu reduce intensitatea zgomotelor pe care le faci în mod obișnuit. Asta îl va ajuta să facă diferența între zi și noapte.

Dacă vrei ca bebelușul să doarmă mai mult și mai bine peste noapte, este bine să stabiliești un ritual. Acesta va include lumini mai slabe, o baie cu apă caldă, masa de seară, un cântecel sau o poveste de noapte bună și sunete cât mai liniștitoare de fundal. Încearcă să-i pui muzică pentru bebeluși sau chiar să bagi o mașină de rufe la spălat. Fără glumă! – sunetele albe, ca zgomotul produs pe mașina de spălat, ajută bebelușul să adoarmă mai repede și să aibă un somn profund. Vezi aici și cât trebuie să doarmă un bebeluș în primele 6 luni.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare