Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Cum să previi sindromul de moarte subită

Cum să previi sindromul de moarte subită

Deși există încă multe necunoscute cu privire la sindromul riscului de moarte subită, medicii au elaborat o serie de recomandări menite să-i protejeze pe cei mici și să reducă la minim riscurile.

  • Pune-l pe bebeluș, încă de când este foarte mic, să doarmă pe spate.
  • Folosește o saltea tare pentru patul bebelușului – dacă este fabricată dintr-un material prea moale, salteaua îl va ”absorbi” pe bebeluș, care poate avea astfel dificultăți în a respira, iar episoarele de apnee (în care respirația de oprește mai mult de 10 secunde, iar creierul nu mai primește oxigen ) cresc riscul de moarte subită.
  • Nu supraîncălzi camera celui mic – o temperatură prea ridicată crește riscul de sindrom de moarte subită. 18 grade este temperatura optimă pentru somnul bebelușului, consideră specialiștii.
  • Nu-i tapeta pereții patului cu tot felul de perne și jucării din pluș, pentru a-l feri de loviturile de grilajul pătuțului. Există acele salteluțe laterale, special concepute pentru grilajul patului, dar nici ele nu sunt foarte recomandate de medici, care cred că cel mai sigur este ca în patul bebelușului să nu fie nimic altceva, în afară de salteaua pe care doarme și o pătură foarte ușoară.
  • Mergi la control des și raportează orice suspiciune despre sănătatea sau dezvoltarea bebelușului tău medicului pediatru care-l are în grijă.
  • Nu permite nimănui să fumeze în casă, dacă ai un bebeluș!
  • Alăptează-l cât mai mult, inclusiv după începi diversificarea. Studiile arată că alăptarea reduce riscul de moarte subită
  • Lasă-l să doarmă cu o suzetă. Deși au și câteva dezavantaje (deformează bolta palatină și afectează dezvoltarea dentiției), suzetele îi feresc, se pare, pe bebeluși de riscul de moarte subită.
Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare