Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Înţelegerea rutinei de somn a copilului tău

Înţelegerea rutinei de somn a copilului tău

Pe măsură ce creşte, micuţul tău îşi va modifica programul de somn. În principiu, copiii mici ar trebui să doarmă între 10 şi 14 ore pe zi, dar acestea pot fi împărţite pe parcursul zilei. Unii copii nu dorm în cursul zilei şi au nevoie doar de câteva „perioade de odihnă”; alţii nu pot rezista fără orele de somn din timpul zilei. Însă majoritatea copiilor încep să nu mai doarmă în cursul zilei de la vârsta de 3-4 ani.

E important de ştiut că lipsa de somn poate afecta comportamentul şi chiar sănătatea copiilor. Pentru a te asigura că juniorul tău doarme suficient, îţi recomandăm să ţii cont de câteva sfaturi:
 

  • Încearcă să identifici „semnalele de oboseală” ale copilului, pentru a şti când are nevoie de un pui de somn sau când este timpul pentru culcare.
  • Încearcă să eviţi ca cel mic să se obosească prea tare, deoarce îţi va fi mai greu să-l linişteşti, iar lui îi va fi mai greu să adoarmă.
  • Pentru a-l face să adoarmă mai uşor, stabileşte o rutină relaxantă pentru amândoi, cu cântece de leagăn, cărţi şi legănat.
  • Este important să laşi copilul în pătuţ cât este încă treaz, altfel nu se va învăţa să adoarmă fără tine.
  • Dacă nu reuşeşte să adoarmă singur, un copil care obişnuieşte să se trezească noaptea te va striga întotdeauna să-l linişteşti.
  • Încearcă să-i oferi o consolare, cum ar fi o pătură sau un animăluţ de pluş, pentru a-l avea alături atunci când tu nu eşti acolo.

 

Într-un final, juniorul va deveni mai independent şi-şi va regla rutina de somn. În timpul zilei va fi, însă, plin de energie, aşa că dă-i ocazia să alerge pe afară şi să se joace, pentru a şi-o consuma.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare