Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Prim ajutor în caz de intoxicații cu substanțe

Prim ajutor în caz de intoxicații cu substanțe

Medicamente, insecticide, substanțe caustice pentru curățarea chiuvetei și băii, lacuri, detergenți nu ar trebui să se afle la îndemâna copiilor. Și, mai mult, ar trebui să fie foarte bine etichetate, pentru a evita administarea lor din greșeală. Un minut de neatenție este suficient ca cel mic să înghită o substanță care îi poate pune în pericol viața, iar reacția părintelui este esențială.

 În caz de intoxicație, dacă cel mic este conștient, este bine să suni imediat la numărul de urgență, pentru a solicita ajutor specializat. Există două tipuri de tratament – cel în care se induc vărsăturile și cel în care NU se induc, iar părinții, chiar dacă știu în teorie acest lucru (deși puțini au conștinșe medicale) se pot bulversa în situația de criză. Dacă cel mic este inconștient, chemați imediat o salvare sau mergeți la camera de gardă a celui mai apropiat spital (dacă se află în perimetrul în care locuiți).

Ce trebuie să știți este că substanțele toxice de tipul acizilor și bazelor, substanțele de curătat sau drenat provoacă leziuni când sunt înghițite, iar inducerea vărsăturilor agravează problema. La fel, combustibilii și lacul provoacă leziuni din cauza vaporilor, iar vărsăturile NU trebuie induse.

Dacă sunt vomitate, aceste substanțe pot distruge esofagul și pot afecta plămânii. De aceea, nu se induc vărsăturile, ci se neutralizează substanțele cu lapte, apă sau lapte de magneziu (dacă aveți prin casă).

În cazul în care cel mic a ingerat medicamente, acestea pot fi vomitate. Cel mai rapid poți induce copilului vărsăturile introducând coada unei lingurițe sau, pur și simplu, degetul în gură, astfel încât să atingă omulețul. Mai poți folosi un amestec de apă cu muștar, dar acesta își poate face efectul destul de târziu, iar timpul este esențial în cazuri de intoxicații, făcând la propriu, diferența între viață și moarte...

După ce ați indus vărsăturile, mergeți la medic, care va recomanda tratamentul cel mai potrivit sau va spitaliza copilul, în funcție de gravitatea situației. Când vă întoarceți acasă, faceți un inventar al tuturor obiectelor potențial periculoase pentru copii (dacă nu ați făcut asta înainte) și asigurați-vă că pe viitor copilul nu va mai avea acces la niciun fel de substanțe!

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare