Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Programul de somn al bebelușului de 1 an

Programul de somn al bebelușului de 1 an

Este foarte important, dragi mămici, să înțelegeți în primul rând că somnul copilașilor este diferit de cel al adulților. Somnul micuților este mult mai agitat în primele luni de viață ale acestora, întrucât se trezesc des pe timpul nopții și nu reușesc să adoarmă la loc într-un timp scurt. Până la vârsta de 2 anișori, bebelușii petrec mai mult timp făcând nani, dat fiind că somnul are un impact puternic asupra dezvoltării fizice și mentale a puiuților.

La vârsta de un anișor, bebelușul tău trebuie să doarmă zilnic atât cât este necesar. Odihna este foarte importantă pentru sănătatea și dezvoltarea organismului său atunci când este mic. Copilașii de un an fac nani, de obicei, o dată sau de două ori pe zi. Fiind micuți, ei au nevoie de somnic și în timpul zilei, iar dacă îi observați îndeaproape, majoritatea au o stare de somnolență între orele 12 și 14. Pentru ca puiul tău să se odihnească suficient, pune-l să facă nani atunci când observi că a obosit și dă semne să ațipească. Un bebeluș foarte activ poate refuza somnul de prânz, însă acumulând oboseala din timpul zilei, va dormi suficient pe timpul nopții. Multe mămici nu știu cât ar trebui să dureze somnul bebelușilor lor.

Orele pe care un puiuț de un anișor le doarme pe noapte variază între 11 și 12 ore. Cu mult somnic va crește sănătos și se va trezi fericit în fiecare dimineață. Motive de îngrijorare ar trebui să apară în momentul în care micuțul tău sforăie, are un somn agitat, se trezește frecvent pe timpul nopții, iar ziua este morocănos și are tulburări de concentrare. Acestea sunt câteva din semnele care ne sugerează că un copil are probleme cu somnul. Ajută-ți puiul să doarmă suficient, atât cele 2 ore de la prânz, cât și cele din timpul nopții. Cântă-i sau citește-i o povestioară. Nu uita că somnul este foarte important pentru starea lui de sănătate, iar în cazul în care prezintă una dintre problemele menționate mai sus, fă o vizită medicului specialist.

Dacă ţi-a plăcut şi ai găsit informaţii utile, împarte-le şi prietenelor tale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare