Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Situații de urgență – cum să treci cu bine peste ele

Situații de urgență – cum să treci cu bine peste ele

Copilul înghite obiecte

De la 4-5 luni încolo, până undeva după a doua aniversare, copiii mici bagă în guriță cam tot ce prind în raza vizuală. După 1 an, acestă activitate reprezintă un joc foarte distractiv pentru copil. Mai puțin amuzant pentru tine, căci obiectele pe care le pot înghiți copiii pot fi toxice, (uite cum să reacționezi în caz de intoxicații), îi pot bloca cu totul căile respiratorii, sau pot produce daune interne. Magneții înghițiți pot strivi intestinele, cioburile pot perfora intestinele sau se pot înfinge în alte organe, bateriile se erodează repede în stomac și pot arde țesuturile, nisipul sau ciucurii de la covor se fac ghemotoc în stomacul copilului și nu mai pot fi eliminate etc.

Ce să faci

Dacă obiectul înghițit nu este magnetic sau ascuțit sau acid (baterii), iar cel mic nu are vreo reacție, poți lăsa obiectul să iasă pe cale naturală. Dacă juniorul salivează excesiv, vomită, are dureri abdominale sau respiră cu greutate și devine albăstrui, du-l de urgență la spital sau cheamă salvarea!

Cum să previi

Cumpără-i doar jucării potrivite pentru vârsta lui, fără piese detașabile, fă seara o recapitulare și o repriză de curățenie, îndepărtând toate obeictele care au căzut pe lângă canapele sau pe care le-ați uitat acolo (capace de sticle, dopuri, țigări etc), nu ține capsatoare și unelte de scris la îndemâna celui mic și închide sub lacăt toate substanțele toxice.

Câteva situații de urgență, frecvent întâlnite după primul an:

Își bagă obiecte în nas

E greu de crezut că își va baga obiecte în ambele nări, așa că riscul de sufocare este mai mic, dar riscul de infecție este destul de crescut, pentru că un obiect blocat în nas obstrucționează și traseul secrețiilor nazale, favorizând astfel acumularea de bacterii.

Ce să faci

Dacă te încumeți, poți apuca obiectul străin cu o pensetă, dar cu mare grijă, să nu-l înfunzi mai tare. Mai poți folosi o seringă (fără ac) sau o pompiță, pe care o poți manevra astfel încât să creezi vid și prin sucțiune să scoți obiectul afară. Cel mai sigur ar fi însă dacă te-ai duce direct la camera de gardă a unui spital pentru copii.

Cum să previi

Ține obiectele mici, tentante, departe de copil și explică-i că folosim năsucul pentru a mirosi, nu pentru a mânca.

Își bagă obiecte în urechi

Un obiect străin inserat în ureche poate perfora timpanul și poate favoriza acumularea de bacterii, care declanșează infecții. Este mai greu să îndepărtezi tu obiectul din ureche, așa că ar fi de preferat să mergi direct la medic.

Cum poți preveni – La fel, îndepărtează tentațiile din fața copilului mic. Inclusiv la masă fii foarte atentă, pentru că mulți copii mici își bagă bobițe de mazăre sau alte bucăți de mâncare n urechi, în loc să le ducă în gură.

Te încuie pe afară

Da, da, se întâmplă. Fie răsucește mânerul de la balcon când tu ieșit să întinzi rufe, fie apasă pe cheia pe care ai lăsat-o în contact din greșeală și blochează ușile pe dinăuntru, atunci când e în mașină sau împinge ușa care se închide automat, când tu te-ai dus la vecină, să ceri puțin zahăr.

Ce să faci

Evaluează rapid situația și vorbește cu juniorul, să nu se panicheze și să comită vreo altă prostioară, fără ca tu să poți interveni. Dacă a rămas închis în mașină, iar afară e cald, sparge imediat geamul, într-un mod în care să nu rănești copilul. Într-o mașină lăsată în soare, într-o zi caniculară, temperatura urcă la 70 de grade în mai puțin de jumătate de oră, cauzând deshidratarea severă sau chiar moartea copilului. Dacă ai rămas închisă pe balcon, strigă la vecini sau la trecători să sune la urgențe sau la un alt vecin care are vreo cheie de rezervă.

Cum să eviți:

Practic, trebuie să fii tot timpul cu ochii în 4. Asigură-te că cel mic nu rămâne nesupravegheat niciun minut și că ai și o variantă de rezervă – un rând de chei la vecini, de exemplu.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare