Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Cum să doarmă mai bine în 7 zile

Cum să doarmă mai bine în 7 zile

Ziua 1

Propune-ți un plan de acțiune! Doar să-ți dorești ca bebelușul să doarmă mai bine nu te ajută prea mult. Trebuie să iei și tu câteva măsuri în acest sens și să îl ajuți să își stabilească tiparele de somn-veghe. De ce este important ca bebelușul tău să doarmă mai mult și mai bine? Creierul bebelușului funcționează normal când are parte de odihnă. Trezirile frecvente peste noapte cauzează întreruperea fazelor de somn, iar copiii care nu dorm suficient în faza REM (Rapid Eye Movement) au dificultăți de învățare și asimilare de noi informații. În plus, mama care este privată de somn riscă să dezvolte o formă accentuată de depresie postnatală

Ziua 2

Notează programul bebelușului tău – cât doarme, când, în cât timp mănâncă sau când dă semne de oboseală. Asta te va ajuta să-i anticipezi dorințele și să-i alcătuiești un program. Iar dacă reusești să-i alcătuiești acest program și să creezi o rutină, scopul tău, acela ca bebe să doarmă mai bine, a fost pe jumătate atins.

Ziua 3

Începe protocolul de noapte bună: după băiță, masa, apoi un cântecel lent, o poveste de noapte bună, spusă pe ton scăzut, diminuarea luminilor și reducerea volumului de zgomot în casă dau bebelușului semnalul că este timpul să doarmă. Mai stai cu el câteva minute, citind sau cântând, dar evită să îl privești în ochi. Ar trebui să adoarmă repejor.

Ziua 4

Repetă protocolul din ziua 3, dar îndepărtează scaunul pe care ai stat în seara precedentă ceva mai tare față de pătuțul lui. Redu cu 1-2 minute intervalul pe care îl petreci lângă el, chiar dacă nu a adormit. Dacă plânge la plecarea ta, așteaptă puțin înainte de a te întoarce în cameră, nu te repezi la primul scâncet și nu-l lua în brațe, doar mângâie-l pe cap și vorbește-i ușor.

Ziua 5

Repetă tot ritualul de noapte bună. Deja bebelușul tău știe că vei mai sta puțin cu el și că, la nevoie, apari, iar acest lucru îi creează siguranță. Mută scaunul pe care stai și mai departe de el, aproape de ușa camerei, și mai stai puțin acolo, dar mai puțin decât în seara precedentă, fără să-l bagi în seamă. În teorie, ar trebui să adoarmă repede și este foarte posibil să nu se mai trezească imediat după ce pleci. Dacă o face, mărește puțin intervalul de timp până la apariția în camera lui, cu un minut-două în plus față de data trecută.

Ziua 6

După ritualul de noapte bună, mai stai puțin în cameră, doar 1-2 minute, după care pleci, chiar dacă nu a adormit. În funcție de reacția lui, fii pregătită și tu. Dacă stă cuminte, du-te liniștită la culcare. Dacă începe să plângă, nu te duce imediat la el, ci după aproape 5 minute.

Ziua 7

Aceasta este seara cea mare. După ce îl pui în pătuț și-i spui noapte bună, nu mai stai lângă el, chiar dacă nu a adormit. Ar trebui să funcționeze și să puteți dormi și tu și el liniștiți. Dacă plânge, du-te la el după 6-7 minute și încearcă să-l liniștești, vorbindu-i încetișor. Pleacă înainte să se oprească din plâns. Perseverează în a respecta acest ritual, nu te întoarce la pașii din ziua precedentă, pentru că atunci, așteptările copilului se resetează și trebuie să iei programul de la zero.

Dacă ţi-a plăcut şi ai găsit informaţii utile, împarte-le şi prietenelor tale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare