Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Cum știi dacă ai un copil alergic?

Cum știi dacă ai un copil alergic?

Alergiile se moștenesc în familie, spun cercetătorii. Un copil născut din părinți alergici riscă să rezvolte la rândul lui alergii, în proporție de 80%. Dar acest lucru nu se va observa în primul an de viață, pentru că este nevoie de timp ca organismul să reclanșeze un răspuns imunologic.

Simptomele unei alergii pot fi confundate cu cele ale unei răceli. Dar dacă simptomele apar în aceeași perioadă, primăvara, mucozitățile sunt clare, nu cu puroi, iar cel mic nu are febră mare, cel mai probabil nu este răcit, ci doar alergic.

Cei mai multi dintre părinți sunt îngrijorați de alergiile la praf, polen, mucegai, care pot declanșa astmul, dar pericolul mare vine din partea alergiilor alimentare, care pot pune în pericol chiar viața copilului.

Albușul de ou, alunele, peștele și fructele de mare, fructele și legumele cu semințe mici (căpșuni, kiwi, dovlecel, chiar și banane) sunt considerate alergenice. Unele tulburări digestive sunt confundate cu alergii, când de fapt, deficitul unor enzime care ajută la procesarea alimentului respectiv poate produce diaree, dureri abdominale, balonare sau chiar vărsături. În aceste cazuri, nu este, de fapt, vorba despre o alergie, ci despre o intoleranță. Reacțiile alergice la anumite alimente pot merge de la urticarie și erupții cutanate, la tumefierea buzelor, vărsături, scaune cu sânge sau diaree, congestie nazală sau chiar șoc anafilactic. Singurul tratament în aceste cazuri este îndepărarea din dietă a alimentului respectiv, care poate fi destul de greu de identificat. De aceea, medicii recomandă ca atunci când se începe diversificarea, să se lase un interval de cel puțin 3 zile între alimentele nou introduse, pentru a se putea observa eventuale reacții alergice.

Animalele de companie (pisici, câini), praful, polenul și mucegaiul sunt vinovați pentru declanșarea alergiilor la copiii cu teren atopic. Uneori, vinovatul este ușor de găsit (dacă cel mic strănută de câte ori se află în preajma pisicii), dar de cele mai multe ori se recomandă o abordare mai degrabă globală, care vizează reducerea expunerii la alergeni. Respectarea regulilor de igienă și efectuarea cu regularitate a operațiunilor de curățenie în casă sunt principalele metode de a reduce riscul declanșării reacțiilor alergice.

Există și anumite tratamente alopate și homeopate, care pot fi administrate și copiilor, dar cei mai mulți specialiști consideră că alergiile nu pot fi pe deplin vindecate, ci pot fi ținute oarecum sub control, ele putând reapărea oricând, pe parcursul vieții de adult.

Autovaccinurile reprezintă o altă soluție la care se poate recurge atunci când copilul este mai mărișor, și numai după consultarea unui specialist, dar nici ele nu garantează eliminarea totală a alergiilor și simptomelor lor.

Alergiile au ca efecte secundare iritabilitea, oboseala și probleme de concentrare, cauzate de proasta oxigenare a creierului( căci mucozitățile înfundă căile respiratorii) și de privarea de somn.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare