Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Fontanelele – zonele moi de pe corpul bebeluşului

Fontanelele – zonele moi de pe corpul bebeluşului

Când se închid fontanelele?

Fontanelele sunt acele zone neosificate care îi sperie pe cei mai mulţi dintre proaspeţii părinţi, însă, în realitate, riscul producerii unor accidente în timpul manevrărilor zilnice este destul de mic.

Sunt mai multe fontanele?

Numărul acestor spaţii elastice este mai mare, însă cea care are dimensiuni mai mari este fontanela anterioară, denumită popular şi “moalele capului”. Restul fontanelelor se vor închide foarte repede după naştere. Spre exemplu, fontanela posterioară are o formă triunghiulară şi măsoară aproximativ 6-8 mm. De obicei este închisă la naştere, însă ea poate rămâne deschisă timp de 6-8 săptămâni.

Ce este fontanela anterioară (bregmatică)?

Zona moale din vârful capului bebeluşului reprezintă locul în care urmează să se unească, în decursul timpului, cele patru oase care formează partea superioară a craniului. Altfel spus, în spaţiile dintre locul de întâlnire al oaselor capului rămâne o mică zonă “liberă”, sub forma unui romb şi care are diametrul posterior de 3,5 cm şi cel transversal de 3 cm. La o palpare atentă se poate simţi uşor.

Când se închide?

Împrejurarea închiderii definitive a fontanelei mari este variabil şi diferă de la copil la copil. Sunt unii copii care au la vârsta de 6 luni toate fontanele închise, iar în unele cazuri perioada se poate întinde până la un an jumătate sau chiar doi ani.

De ce se deformează capul în timpul travaliului?

În momentul naşterii, craniul copilului suferă unele modificări datorate presiunii la care e supus, deformarea fiind mai accentuată la nou-născuţii cu o greutate mai mare. Oasele capului sunt incomplet sudate, pentru a fi suficient de maleabile pentru a permite alungiri în timpul travaliului. Aceste deformări vor dispărea într-o perioadă destul de scurtă şi, mai ales, nu necesită nici un fel de tratament.

De ce pulsează când plânge?

Pulsarea fontanelei atunci când copilul plânge este un fenomen normal şi nu trebuie să sperie.

Când trebuie intervenit?

Fontanela anterioară constituie un barometru al stării de sănătate al copilului, iar examinarea ei poate furniza medicului informaţii preţioase, cum ar fi: în cazul deshidratării se deformează (revine însă la forma iniţială după o hidratare corectă), iar bombarea ei constituie, în general, semnul unei meningite acute.

Copilul este mai sensibil la temperatură în acea zonă?

La nivelul fontanelelor se pierde căldură, astfel încât atunci când temperatura scade sub 23-24 de grade C, se recomandă acoperirea capului cu o căciuliţă.

Pot să-l spăl la cap?

Mulţi părinţi cred că fontanela prezintă o fragilitate deosebită şi evită să-l spele pe copil pe cap atât cât ar trebui. Nu trebuie evitată zona respectivă, ci trebuie acordată o mai mare atenţie.

Creşterea maximă a craniului are loc în cele nouă luni de sarcină şi ajunge la dimensiunile adulte în jurul vârstei de 15 ani, atunci când măsoară aproximativ 58 cm.

La naştere, capul bebeluşului pare foarte mare, el măsurând o pătrime din restul corpului, însă acest lucru este fiziologic şi nu trebuie să îngrijoreze.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare