Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Indiciile din scaunele bebelușului

Indiciile din scaunele bebelușului

Deși pare ceva neplăcut, medicul neonatolog le recomandă proaspetelor mămici să analizeze fiecare scaun al bebeluşului, deoarece acesta conţine indicii importante ale dezvoltării şi sănătăţii copilului.

Când ai ajuns la minunatul record de 2000 de scutece schimbate în primul an de viaţă al copilului tău, te poţi lăuda că ai avut pe deplin şanse de a studia culoarea, textura şi frecvenţa scaunelor celui mic şi chiar poţi primi o diplomă de absolventă a şcolii de mamă. După atâtea observaţii practice, vei şti pe dinafară lecţia: profilul scaunului copilului tău depinde foarte mult de vârsta lui, de dietă şi faptul că numai tu poţi spune ce este normal pentru el, te va ajuta să identifici problemele şi să le afli soluţiile, în sensul că poţi distinge o diaree de o alergie.

Primul scutec murdar al unui nou născut va conţine un scaun lipicios de textura smoalei şi de culoare verde foarte închis, numit meconiu. Aceasta este prima materie fecală eliminată de un bebeluş imediat după naştere. Odată depăşită această perioadă, care nu trebuie să te îngrijoreze deloc, va începe munca ta de detectiv. În funcţie de dieta celui mic, vei şti cu exactitate când să-ţi pui semne de întrebare, iar pentru fiecare situaţie, vei găsi cele mai potrivite soluţii.

Când bebeluşul este alăptat

În primele săptămâni de viaţă, scaunul unui bebeluş alăptat se va recunoaşte la prima vedere. Scaunul lui va fi mai mult apos decât solid, va avea o culoare galben muştar şi va fi aproape inodor. Tot în această perioadă un sugar are în mod normal cel puţin patru scaune pe zi, deoarece bebeluşii alăptaţi ies afară aproape după fiecare masă.

Când bebelușul este hrănit artificial

Bebeluşii care sunt hrăniţi cu lapte formulă au scaune mai reduse, de aproximativ trei ori pe zi. Scaunele lor sunt de obicei de culoare maro deschis sau galben închis, sunt mai tari şi mai mirositoare. Pot căpăta o culoare verzuie datorită fierului care este adăugat în formulele de lapte praf.

Indiferent dacă este alăptat sau hrănit cu lapte formulă, odată cu trecerea timpului, cel mic va avea mai puţine scaune pe zi. În jurul vârstei de patru luni, majoritatea sugarilor ies afară de două ori pe zi. Însă frecvenţa scaunelor este mai puţin importantă faţă de consistenţa şi efortul pe care îl face cel mic pentru a face caca. Cel mai important indiciu care ţi-ar putea arăta că cel mic are o dezvoltare normală este faptul că are poftă de mâncare, ia normal în greutate şi nu plânge din cauza durerilor abdominale sau balonărilor.

Începerea diversificării

Acum să te ţii! Schimbatul scutecelor va deveni din ce în ce mai dezagreabil, după începerea diversificării. Zahărul din fructe şi legume va modifica cantitatea şi tipurile bacteriilor din colonul bebeluşului. Acest lucru, de obicei, nu influenţează frecvenţa scaunelor celui mic, însă acestea pot deveni maronii la culoare, mai tari la consistenţă şi mult mai urât mirositoare. Uneori pot căpăta culoarea alimentelor consumate de bebeluşul tău la ultima masă, ceea ce înseamnă că nu trebuie să te sperii dacă atunci când vei schimba scutecul murdar al celui mic, vei descoperi un „caca” portocaliu aprins. Această culoare provine de la sucul de morcovi pe care cel mic l-a băut la masa de prânz. De asemenea, odată ce prâslea va începe să deguste şi altceva în afară de lapte, este absolut normal să găseşti în scaunul lui bucăţi nedigerate de mâncare.

Ce faci când are diaree?

Dacă într-o bună zi scaunul copilului tău este moale, apos şi mult mai des decât de obicei, vinovat ar putea fi un virus digestiv care apare cel mai adesea în lunile de iarnă şi este cauza diareei severe, sunt de părere specialiştii. O alergie la lapte sau la mâncare, schimbările din dieta mamei care alăptează, consumul excesiv de suc (în special suc de pere sau de mere) sau anumite antibiotice, pot duce la apariţia diareei.

Dacă bebeluşul tău are mai multe scaune apoase ar fi bine să ceri de urgenţă sfatul medicului pediatru. Dacă cel mic nu a împlinit trei luni de viaţă, la primul scaun apos pe care îl sesizezi, este bine să suni imediat specialistul, mai ales dacă diareea este însoţită de sânge sau de stări de vomă. În cazuri de diaree medicul s-ar putea să-ţi sugereze să-i schimbi şi laptele copilului şi să-i dai alimente care pot fi uşor digerabile (banane, suc de mere sau orez), pentru câteva zile.

Este bine de ştiut că majoritatea cazurilor ușoare durează între două şi trei zile. Însă dacă cel mic continuă să aibă probleme cu reţinerea lichidelor în organism, poate prezenta riscul unei deshidratări.

Cauzele şi formele de constipaţie

Specialiştii americani sunt de părere că este absolut normal ca un copil să se constipe, mai ales că în ultima vreme mamele renunţă din ce în ce mai devreme la alăptat.

Consumul formulelor de lapte praf pe bază de soia, introducerea cerealelor sau cantitatea excesivă de lapte pe care o bea un bebeluş, pot duce fără mari probleme la o constipaţie. Ce poţi face în acest caz? Dacă cel mic nu a mai avut scaun de vreo două, trei zile, iar atunci când în sfârşit a reuşit, acesta este tare şi uscat, trebuie să te gândeşti imediat că ar putea să fie constipat. Unui copil mai mare de şase luni i se poate introduce în alimentaţie puţin suc de mere sau de prune, deoarece zahărul pe care îl conţin aceste fructe, ajută la reţinerea apei în intestine şi determină astfel un scaun mai moale. În niciun caz nu trebuie să-i dai copilului laxative sau alte medicamente dacă nu le-a prescris doctorul.

Concluzia pe care trebuie să o ţii minte este aceea că în cazul în care scaunul celui mic este uscat şi conţine şi câteva firicele de sânge, trebuie să anunţi imediat medicul. De cele mai multe ori, când observi sânge în scaunul bebeluşului, cauzele ar putea fi unele fisuri anale care se formează din cauza constipaţiei. De asemenea te poţi gândi şi la o alergie la lactoză sau la o infecţie bacteriană care poate apărea în intestine. În aceste cazuri, medicul ar putea să-ţi recomande un lapte hipoalergenic pentru cel mic.

De obicei, atunci când apare o problemă, medicul specialist îi va face celui mic toate testele şi îţi va spune cu exactitate ce s-a întâmplat şi ce soluţii ai la îndemână.

Alăptarea este cea mai bună metodă de hrănire a bebelușilor și oferă numeroase beneficii. Este important ca, înaintea și în timpul alăptării să aveți o alimentaţie sănătoasă, echilibrată. Combinația alăptării cu biberonul în primele săptămâni de viață poate să reducă producţia de lapte matern, iar inversarea deciziei de a nu alăpta este dificilă. Întotdeauna consultați doctorul, asistenta sau moasa pentru sfaturi cu privire la hrănirea bebelușului dumneavoastră. Dacă utilizați formule pentru bebeluși, trebuie să urmați cu atenție instrucțiunile producătorului.

Dacă ţi-a plăcut şi ai găsit informaţii utile, împarte-le şi prietenelor tale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare