Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Îngrijirea după vaccinare

Îngrijirea după vaccinare

Vaccinurile au un rol foarte important în dezvoltarea copilului, deoarece îl protejează de o serie de boli infecţioase care îi pot afecta sănătatea, însă această imunizare are pe lângă avantaje şi câteva reacţii adverse. Sfaturile dr. Liliana Lupău te vor ajuta să preîntâmpini eventualele probleme şi vei putea să-i alini durerea copilului tău.

Vaccinarea presupune administrarea unui agent patogen atenuat(virus sau bacterie) sau a unui fragment din acesta, cu scopul de a genera un răspuns imunologic din partea organismului, similar celui produs prin infecţia naturală, care să confere imunitate faţă de agentul patogen respectiv.

Cum se administrează vaccinurile?

În general, vaccinurile se injectează (intramuscular sau subcutanat), dar există şi vaccinuri cu administrare orală. În plus, pentru a obţine o protecţie maximă, majoritatea vaccinurilor trebuie administrate la o anumită perioadă de timp.

Contraindicaţii ale vaccinării

Înainte de administrarea oricărui vaccin, medicul pediatru va verifica starea de sănătate a copilului şi istoricul imunizărilor anterioare. COPILUL TREBUIE SĂ FIE PERFECT SĂNĂTOS! Dacă este bolnav, vaccinarea trebuie amânată.

Care sunt reacţiile adverse?

Majoritatea vaccinurilor determină copiilor unele reacţii neplăcute imediat după imunizare, cum ar fi:

 • stare generală proastă
 • febră 37,5-38 grade C
 • înroşirea sau inflamarea locului unde s-a făcut injecţia
 • lipsa poftei de mâncare
 • modificarea scaunelor (moi)
 • secreţii nazale abundente
 • tuse iritativă
 • reacţii alergice sub forma unor erupţii sau urticarii, care se pot întinde pe tot corpul (foarte rar se poate întâmpla să existe reacţii adverse severe la câteva minute de la imunizare, care pot da naştere unor dificultăţi respiratorii).

 

Îngrijirea după vaccinare

Reacţiile adverse pot fi reduse semnificativ, administrând copilului un supozitor cu paracetamol imediat după vaccinare, iar acest lucru se poate repeta la un interval de 4 ore. În cazul în care copilul plânge fără oprire şi are o temperatură mai mare de 39 grade C, trebuie consultat imediat medicul pediatru. De asemenea, în locul unde s-a efectuat injecţia pot să apară un nodul sau o mică umflătură, care persistă câteva zile (uneori chiar şi mai multe săptămâni), însă de cele mai multe ori dispar de la sine. Se pot pune comprese reci (un cub de gheaţă), de-a lungul întregii zile. Aceste simptome neplăcute, care indispun sugarul, dispar de regulă în maximum 24 de ore.

Statisticile arată că una dintre cele mai frecvent incriminate vaccinări, care dă acest tip de reacţii, este vaccinarea DTP, la care mai mult de 70% din copiii fac febră în primele 24 ore de la injectare.

În România există un sistem de raportare a reacţiilor adverse post-vaccinale, care se numeşte “Reacţii Adverse Post-Imunizare” (RAPI), unde medicii care efectuează vaccinări, au obligaţia de a raporta orice reacţie adversă post-vaccinală aparută la copii sau adulţi.

Atentie!

 • Nu se face baie copilului în ziua în care s-a efectuat vaccinarea
 • Medicul pediatru poate decide amânarea vaccinării dacă bebeluşul este răcit, ia antibiotice sau există o predispoziţie la alergii (un membru al familiei a avut reacţii adverse la vaccin)
 • Ieşirea la plimbare se poate amâna în ziua în care s-a vaccinat bebeluşul
 • Sugarii sub 6 luni nu trebuie vaccinaţi antigripal

Dacă ţi-a plăcut şi ai găsit informaţii utile, împarte-le şi prietenelor tale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare