Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Otitele - cum le previi, cum le tratezi

Otitele - cum le previi, cum le tratezi

Episoadele de otită sunt foarte frecvent întâlnite în rândul copiilor mici  Pentru că la ei așa-numitele trompe ale lui Eustachio (canalele care fac legatura dintre urechea internă și faringe) sunt mai scurte și pozitionate mai orizontal decât la un adult, secrețiile pline de microbi din nas sau gât ajung ușor în ureche, putând provoca o stare de inflamație a urechii mediane.

Cum știi dacă are otită

Otita este dureroasă, așa că un prim indiciu este că bebelușul plânge mai mult decât de obicei. Durerea specifică pentru otită se manifestă în profunzimea urechii și este violentă. Un țipăt brusc în noapte ar putea fi un indiciu. Dacă cel mic se trage de ureche sau se freacă la ureche, sau chiar încearcă să-și bage obiecte în ureche și nu vrea să sugă (presiunea din ureche se modifică în timpul suptului și produce o mai mare durere bebelușilor care suferă de otită), acestea sunt alte indicii că ar putea suferi de otită.

Nu trata bebelușul ”după ureche”. Nu îi pune picături otice sau ulei de camfor. Singurul lucru care mai calmează durerea, până ajungi la medic, care va prescrie tratamentul adecvat, este să aplici un prosop cald pe ureche și să-l ții pe bebeluș în funduleț.

Atunci când stă culcat, din cauza presiunii, durerea e mai intensă. Dacă diagnosticul de otită se confirmă, medicul poate prescrie un tratament cu antibiotic (dar nu este obligatoriu). Dacă vi se recomandă tratamentul antibiotic, acesta care va trebui urmat minim 10 zile. După începerea tratamentului, durerea și febra cedează de obicei în 24 – 48 de ore, dar tratamentul trebuie continuat, deoarece boala poate recidiva cu și mai mare intensitate.

Cum poți să previi un episod de otită
  • Apiră-i bine mucozitățile atunci când este răcit, cu ajutorul pompiței speciale pentru nas și folosind ser fiziologic.
  • Nu folosi bețișoare de vată pentru a-i șterge pavilionul intern al urechii.
  • Nu îl lasa să adoarmă cu biberonul de lapte în pat – bacteriile se acumuluează rapid în lichidul ce rămâne la nivelul urechii atunci când bebelușul mănâncă în poziție orizontală.
Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare