Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Poziția corectă de somn

Poziția corectă de somn

Dacă îl culci pe bebeluș pe spate, cu burtica în sus, reduci semnificativ riscul de moarte subită în pătuţ. Sindromul de moarte subită reprezintă principala cauză de deces la nou-născuți și este cu atât mai înfricoșător pentru părinți, cu cât există prea puține răspunsuri referitoare la ce-l declanșează. Ce se știe despre sindromul de moarte subită este că riscul apariției lui este mai mare în cazul prematurilor și al bebelușilor născuți de mame fumătoare. În anul 1992, Asociatia Pediatrilor Americani a recomandat ca bebelușii să fie culcați pe spate, iar de atunci, în Statele Unite, cazurile de sindrom de moarte subită au scazut cu aproape 40%.

Ce faci dacă bebelușul tău nu vrea să doarmă pe spate

De obicei, preferința pentru anumite poziții de dormit se instalează chiar din prima lună de viață, dar apare ca urmare a unui comportament învățat. Dacă tu îl pui pe bebe culcat pe spate în pătuț, iar experiența lui de somn este una plăcută, cel mai probabil va dormi așa și mai târziu. Unii bebeluși refuză să doarmă pe spate, dar nu pentru că le displace poziția, ci pentru că le sunt obstrucționate căile respiratorii, în urma unei răceli sau alergii. Îndepărtează toate jucăriile și animalele din pluș din camera și patul celui mic, aspiră-i bine mucozitățile, astfel încât căile respiratorii să se degaje și vei vedea că cel mic va dormi culcat pe spate, fără mari mofturi.

Ce alte măsuri să mai iei, pentru a preveni sindromul de moarte subită și a-i asigura copilului un somn liniștit:

  • Instalează un monitor în dormitorul lui, care să te atenționeze când ceva nu e în regulă.
  • Nu-i încălzi prea tare camera.Temperatura optimă, care induce somnul cel mai odihnitor bebelușilor, este de 18 grade Celsius, spun specialiștii. Evită variațiile mari de temperatură între zi și noapte.
  • Nu transforma camera copilului, mai ales patul, în depozit de jucării. Nu-i pune perne sau pilote prea groase și îndepărtează toate accesoriile de pat care au șnururi (pericol de sugrumare). Folosește pentru învelit o pătură subțire sau un sac de dormit, special conceput pentru bebeluș.

Dacă ţi-a plăcut şi ai găsit informaţii utile, împarte-le şi prietenelor tale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare