Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Probleme de vedere ale bebelușului: cum le depistezi

Probleme de vedere ale bebelușului: cum le depistezi

În primele 6 luni, medicul pediatru exclude diagnosticul de glaucom sau cataractă, în cadrul controalelor periodice pe care le efectuează copilului și urmărește strabismul, considerat fiziologic până la acea vârstă.

Ochii bebelușilor ating 80% din dimensiunea finală în primi doi ani, când un copil ajunge să vadă la fel ca un adult, dacă nu are anumite probleme. În acești primi doi ani de viață se pot depista și problemele de vedere, legate cel mai frevcent de strabism, astigmatism, hipermetropie, miopie și ambliopie. Unele dintre problemele de vedere descoperite în primul an de viață se pot trata ușor, dar neglijarea lor afectează definitiv vederea copilului.

Urmărește-l cu atenție!

Încă din primele luni, bebelușul este capabil să urmărească un obiect care este plimbat prin fața lui. Dacă nu o face, acesta este un motiv de îngrijorare. La fel, dacă își înclină capul într-un unghi ciudat atunci când privește la ceva anume sau dacă clipește foarte des, are ochii mai tot timpul înroșiți sau umflați, ar trebui să mergi la medic.

Cele mai des întâlnite probleme de vedere la bebeluși:

Ambliopia

Cunoscută popular sub denumirea de „ochi leneş“, afecțiunea apare destul de des la copii. Creierul favorizează mai mult un ochi, ceea ce cauzează o proastă vedere a celuilalt. Ambliopia se tratează prin prin purtarea unui bandaj special (ocluzor) peste ochiul sănătos, pentru a-l forţa pe celălalt să funcționeze la capacitatea normală.

Strabismul

Mulţi dintre bebeluşi se uită cruciş, pentru că musculatura nu este suficient dezvoltată, dar după 6 luni, acest dezechilibru, considerat fiziologic până atunci, nu mai este normal. În funcţie de gravitatea situaţiei, strabismul impune purtarea de ochelari, de ocluzor şi/ sau operaţia.

Miopia

Apare când copilul nu focalizează bine la distanță. Este destul de greu de detectat, mai ales că cel mic nu știe până la ce distanță este normal să vadă bine și nici nu poate semnala verbal că nu vede clar. Poți suspecta că are miopie dacă este foarte agitat (din cauza frustrării de a nu vedea bine), ține capul într-o parte sau cu ochii mijiți, întredeschiși sau este deranjat de lumina prea puternică.

Hipermetropia

Cea mai răspândită tulburare de vedere în rândul copiilor mici o constituie hipermetropia, considerată fiziologică în primul an, când ochiul nu este complet dezvoltat. O hipermetropie mai mare (având la bază un ochi mai mic ca lungime), necesită corecţie prin ochelari sau eventual alte metode de corectare, precum ocluzia.

Astigmatismul

Dacă bebelușul ar putea vorbi, ar spune că vede în ceață. Când corneea are forma de minge de rugby, modul în care se formează imaginea se modifică. Pentru un copil care suferă de astigmatism, litera T se poate vedea ca un I sau ca o liniuţă, iar asta face cititul dificil, mai încolo, la vârsta școlară. Astigmatismul se corectează prin purtarea de ochelari.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare