Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Scorul Apgar, prima evaluare după naștere!

Scorul Apgar, prima evaluare după naștere!

Prima examinare la care este supus bebeluşul tău imediat după naştere este aşa-numitul “Test Apgar". Ce este el? Cum se desfăşoară? Anunţă el viitoarele probleme de sănătate ale copilului? Şi ce înseamnă? Sunt întrebări fireşti cărora am încercat să le răspundem, apelând la experienţa mai multor medici neonatologi.

Tehnicile de măsurare ale sănătăţii copilului imediat după naştere sunt realizate încă din 1952 de Virginia Apgar (medic anestezist american) şi constituie astăzi un examen de rutină al fiecărei naşteri. În funcţie de identificarea anumitor semne critice care sunt măsurate şi clasificate, se poate reflecta starea generală a bebeluşului, care ajută doctorii să determine natura îngrijirii ulterioare a copilului. Dr. Apgar a urmărit o scală de la 0 la 2, care mai apoi se însumează, nota maximă fiind 10, pentru următoarele 5 semne ale bebeluşului:

* Aspect şi culoare a pielii

* Puls şi rată cardiacă

* Grimase, iritabilitate, reflexe

* Activitate sau tonus muscular

* Respiraţie

Scala de clasificare

O naştere dificilă, prematură sau folosirea unor anestezice în timpul naşterii pot altera artificial scorul Apgar obţinut la naştere, astfel încât în final nu va mai reflecta condiţia reală a sănătăţii nou-născutului, ci mai degrabă condiţia de moment. Aşa încât medicii au mai multe criterii de măsurare şi notare, în funcţie de:

1. Aspect - dacă bebeluşul este rozaliu pe tot corpul, va obţine nota maximă a scorului – 2; dacă are corpul rozaliu, însă mâinile şi picioarele sunt albăstrui, scorul va fi 1; dacă nou-născutul are corpul în întregime albăstrui va primi nota minimă - 0.

2. Puls - bebeluşul primeşte nota 2 dacă pulsul său este mai mare de 100 de bătăi pe minut; dacă pulsul este sub 100 de bătăi pe minut va primi nota 1, iar dacă pulsul nu este detectabil, va primi nota 0.

3. Iritabilitatea reflexă - doctorul va lovi uşor tălpile picioarelor, iar dacă bebeluşul va plânge va primi nota 2, dacă va avea un plânset slab va primi nota 1, iar dacă nu va răspunde deloc va primi nota 0.

4. Activitate - un nou-născut care îşi agită braţele şi picioarele sau indică o activitate intensă va fi notat cu nota 2 la aceasta categorie; dacă îşi mişcă foarte puţin mâinile şi picioarele va primi nota 1, iar dacă bebeluşul este inert şi nu indică semne de activitate, va primi nota 0.

5. Respiraţie - eforturile puternice de a respira, însoţite de plâns sunt semne care indică o stare foarte bună a copilului şi va primi nota 2. O respiraţie înceată, greoaie, este notată cu nota 1, iar lipsa respiraţiei se va nota cu nota 0.

Ce înseamnă scorul Apgar?

De-a lungul timpului, cercetătorii au observat că cei mai mulţi bebeluşi primesc o notă aflată între 7 şi 10 puncte la un minut de la naştere, scor care indică o stare de sănătate generală bună a bebeluşului şi arată că acesta nu va avea nevoie de îngrijire medicală specială imediat după naştere. Nou-născuţii care obţin un scor între 4 şi 6 au avut de suferit în decursul sarcinii sau chiar în timpul travaliului, aşa încât au nevoie de o atenţie specială din partea medicilor (pot fi puşi la oxigen pentru o respiraţie mai profundă). Bebeluşii care au un scor sub 4 sunt palizi, inerţi şi nu răspund la stimuli. Se impune aplicarea unor măsuri de urgenţă şi monitorizarea lor în unităţi de terapie intensivă până când starea lor de sănătate se va îmbunătăţi.

Studiile recente au demonstrat că scorul Apgar nu prevede ulterioarele posibile probleme de sănătate ale copilului, aşa cum multă vreme au crezut unii medici.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare