Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Și bebelușii visează?

Și bebelușii visează?

Mai mult de jumătate din timpul total în care dorm (vezi aici cât ar trebui să doarmă un bebeluș), bebelușii sunt în faza REM a somnului (Rapid Eye Movement), în care adulții visează. Pentru comparație, adulții petrec doar un sfert din timpul total de somn în fază REM. Asta ar însemna că bebelușii visează foarte mult, echivalentul a 8 ore ”de lucru” pe zi. Dar bebelușii au prea puțină experiență, pentru a visa atât de mult, iar creierul lor nu este încă suficient de echipat pentru ceea ce numim în mod obișnuit vis, cred specialiștii, care consideră că primii ani din viața noastră îi petrecem, de fapt, fără vise.

De altfel, din primele luni și chiar primii ani de viață, nu avem nici prea multe amintiri, și asta nu pentru că nu am putea reține informația, dimpotrivă, creierul face conexiuni cu o viteză uimitoare în primii ani, dar el nu este organizat încă, astfel încât să poată stoca amintiri.

Revenind la vise, neurologii cred că, dacă bebelușii nu visează propriu-zis în faza REM a somnului, ei folosesc acest timp pentru a construi anumite ”trasee” la nivelul creierului, pe care le folosesc ulterior pentru dezvoltarea limbajului. În mod similar, păsările învață trilurile în somn, tot în fază REM. Visele efective, în accepțiunea noastră, de adulți, încep să se producă după primii 4-5 ani, atunci când creierul copilului este suficient de dezvoltat, încât să imagineze lucruri vizual și spațial. Chiar și atunci, copilul nu are un vis ”narativ”, ci vede imagini statice, iar ”visele” nu sunt însoțite și de emoții. Acestea apar în vise, pe care copilul și le amintește apoi, undeva în jurul vârstei de 7 ani.

Dacă ţi-a plăcut şi ai găsit informaţii utile, împarte-le şi prietenelor tale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare