Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Are febră - ce faci?

Are febră - ce faci?

Cel mai mare pericol în cazul temperaturii ridicate îl reprezintă convulsiile febrile, frecvent întâlnite la copii între 6 luni și 2-3 ani. Mișcările spasmodice ale capului, mâinilor sau picioarelor pot fi însoțite de pierderi involuntare de urină și sunt cauzate de impulsurile eronate transmise în creier, din cauza temperaturii ridicate. Dacă cel mic are o convulsie febrilă, este bine să îl întorci pe o parte (căci există riscul să vomite și să se înece cu voma). Nu trebuie să dai vreun medicament pe cale orală unui copil care are convulsii febrile. Sună medicul, pentru a primi îndrumări pas cu pas referitor la ce este de făcut.

Chiar și în lipsa convulsiilor, părinții se îngrijorează foarte tare când cel mic are febră. Dacă în afară de febră, cel mic tușește, are nasul înfundat, este slăbit și are diaree, acestea sunt simptome pentru o gripă (vezi cum tratezi răceala și gripa). Dacă febra este însoțită de episoade de vărsături și diaree, este probabil ca cel mic să sufere de o viroză gastrointestinală.

Părinții intervin cu medicamente cu efect antitermic, dar doar pentru că febra scade, nu înseamnă că cel mic este vindecat de boala care a cauzat febra. Dacă febra persistă, medicul va recomanda alternarea de acetaminofen cu ibuprofen (nu la un interval mai mic de 3-4 ore).

Trebuie să știi ca antitermicele se administrează în funcție de kilogram corp și nu de vârstă. Nu da bebelușului, deci, medicamente după ureche, ci adresează-te medicului, care îți va prescrie dozajul exact. Nu da niciodată copilului mic aspirină – din cauza riscului de sindrom Reye, o boală rară, dar fatală pentru cei mici (vezi aici ce medicamente sunt periculoase pentru copii)

Frecțiile cu alcool, pe care ni le făceau nouă părinții atunci când eram mici și aveam febră, sunt de fapt contraindicate și pot cauza intoxicații, convulsii și chiar comă. Nici împachetările cu gheață nu sunt recomandate, temperatura putând urca ulterior mai tare, ca o măsură de autoprotecție a organismului.

Foarte importantă, atunci când cel mic are febră, este administrarea de multe lichide. Deși nu există multe dovezi științifice în acest sens, se pare că supa de pui sau curcan funcționează ca bun remediu împotriva febrei, așa că poți folosi supa strecurată, pe post de lichid și medicament în același timp.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare