Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Cum facem faţă colicilor

Cum facem faţă colicilor

Colica este una dintre cele mai obişnuite probleme cauzate de alimentaţie şi afectează unul din patru copii. Aceştia plâng mai mult de 3 ore în fiecare zi, mai mult de 3 zile pe săptămână.

În general, apare în jurul vârstei de 2 până la 4 săptămâni şi poate dura 3 luni sau mai mult. Nu se cunoaşte cauza exactă, dar există date care sugerează că, din cauza/ca urmare a imaturităţii sistemului nervos, copilul nu poate să-şi controleze plânsul.

Simptomele

Copiii pot să-şi ridice capul, să ridice picioruşele spre burtică, să se înroşească şi să tragă vânturi (flatulenţă). Unii copii nu mănâncă mult lapte şi au tulburări de somn. Colica nu este considerată a fi o boală serioasă, iar bebeluşii cu colici continuă să mănânce şi să câştige în greutate. Adevărata problemă a acestei boli este stresul pe care-l cauzează plânsul copilului părinţilor.

Tratamente “naturale” pentru colici
  • Atât laptele praf, cât şi cel matern pot cauza simptome de colici şi poţi folosi diferite tehnici de eliminare a aerului, în funcţie de hrana pe care o primeşte. Dacă hrăneşti copilul cu biberonul, încurajează-l să stea pe verticală în timpul şi după hrănire. Ajută-l să eructeze des şi foloseşte o sticlă cu un design special pentru a reduce cantitatea de aer pe care o înghite.
  • Unele femei care alăptează descoperă că eliminarea anumitor alimente din dieta lor (cofeina, alcoolul, alimentele picante) îi ajută pe copii.
  • Părinţii care hrănesc copilul cu formulă de lapte se pot adresa medicului pediatru pentru a li se recomanda o altăformulă de lapte praf.

 

Liniştirea unui copil cu colici
  • Încearcă să-l porţi într-un marsupiu textil purtat în faţă sau în spate, înfăşurându-l strâns într-o pătură sau plimbă-l într-un cărucior.
  • Opreşte televizorul, redu intensitatea luminii sau pune o muzică liniştitoare.
  • Fă-i o baie caldă.
  • Scoate-l la o plimbare sau du-l cu maşina. Mişcarea îl poate ajuta să se liniştească.
Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare