Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Icterul neonatal - afecţiune tranzitorie a nou-născuţilor

Icterul neonatal - afecţiune tranzitorie a nou-născuţilor

Imediat după naştere, sau la câteva zile după, mulţi bebeluşi, deşi sănătoşi, dezvoltă o afecţiune prin care pielea, mucoasele sau alte ţesuturi capătă o culoare gălbuie.

Informaţii generale

Icterul fiziologic reprezintă o afecţiune comună a nou-născuţilor. Majoritatea fac icter în primele zile din viaţă. Icterul reprezintă coloraţia galbenă a tegumentelor, mucoaselor şi a altor ţesuturi, ca urmare a excesului de bilirubină în sânge (peste 5 mg/dl).

Spre deosebire de persoanele adulte, la nou-născuţi icterul poate fi considerat o situaţie fiziologică, tranzitorie, prin care bebeluşul se adaptează la noua viaţă. Intrauterin, necesarul de oxigen al ţesuturilor este asigurat prin creşterea numărului de globule roşii din sânge (hematii). Din momentul naşterii, excesul de hematii începe să fie îndepărtat prin hemoliză, proces din care rezultă bilirubina (pigmentul galben). Producţia crescută de bilirubină din primele zile depăşeşte capacitatea ficatului de a o prelua, prelucra şi elimina, astfel că se depune în piele şi icterul devine vizibil.

Cauze

Aşadar, icterul apare în urma dezechilibrului dintre producţia şi eliminarea bilirubinei. Aceasta se elimină din organism prin urină şi fecale. În timpul sarcinii, organismul mamei îndepărtează bilirubina fătului prin intermediul placentei. După naştere, micuţul trebuie să elimine singur bilirubina din sânge. Din cauza imaturităţii organelor, organismul micuţului nu poate face faţă ritmului în care trebuie eliminată bilirubina şi astfel apare icterul. Numeroşi factori pot accentua icterul, printre care prematuritatea, distrugerea excesivă a hematiilor prin incompatibilitatea de grup Rh, infecţiile, boli metabolice, hepatita neonatală. În aceste cazuri, icterul apare mai devreme (chiar din prima zi de viaţă) şi dispare mai târziu. Metabolismul bilirubinei poate fi influenţat şi de unele substanţe care intră în compoziţia laptelui matern.

Tratament

În majoritatea cazurilor de icter neonatal nu este necesar un tratament, această afecţiune scăzând în intensitate sau chiar dispărând de la sine, în 1-2 săptămâni. În cazul bebeluşilor alăptaţi, icterul se poate repeta. Însă, atâta timp cât copilul este hrănit frecvent şi primeşte suficient lapte, icterul nu reprezintă o problemă.

În funcţie de intensitatea nivelului bilirubinei, pot fi necesare anumite măsuri terapeutice. Cea mai cunoscută metodă este fototerapia, prin care bebeluşul este expus la lampa cu lumină albastră. Aceasta foloseşte lumina fluorescentă ce intensifică transformarea bilirubinei într-o formă ce poate fi eliminată mult mai rapid. Pe perioada icterului, copilul trebuie bine hidratat. De asemenea, trebuie avute în vedere creşterea în greutate şi eventualele semne de boală (febră, inapetenţă, vărsături). Icterul prelungit peste 3 săptămâni impune un consult la medicul neonatolog/ pediatru.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare