Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Probleme de sănătate obişnuite

Probleme de sănătate obişnuite
Crusta de lapte (cunoscută sub denumirea de dermatită seboreică)

Crusta de lapte este o afecţiune ce apare la nivelul scalpului bebeluşului. Arată ca o piele uscată şi solzoasă sau ca o crustă galbenă la nivelul scalpului. Se presupune a fi cauzată de modificările hormonale care stimulează secreţia glandelor sebacee la nivelul pielii. Este o boală obişnuită şi nu există motive de îngrijorare; de obicei, problema dispare la câteva luni de la naştere.

Tratamentul:

  • Încearcă să freci uşor capul bebeluşului cu ulei pentru copii şi apoi înlătură cu un burete crustele. Sau spală-i capul cu un şampon hipoalergenic.
  • Dacă problema persistă sau se agravează, adresează-te medicului.

 

Regurgitarea sau gastroesofagita de reflux

Refluxul este ceea ce se întâmplă atunci când conţinutul gastric al copilului ajunge înapoi în esofag sau chiar în gură. În mod normal, diafragma acţionează ca o valvă, oprind conţinutul gastric să revină în esofag. La copiii mici, acţiunea de valvă desfăşurată de diafragmă nu este complet dezvoltată, iar acidul este împins înapoi în esofag.

Simptomele sunt cele de regurgitare a laptelui după ce mănâncă sau după sughiţat, care apar atât la hrănirea cu lapte praf, cât şi cu lapte de mamă. Să ai la îndemână o batistă, pentru a şterge orice mizerie. Pentru a-l ajuta, încearcă să ţii copilul în poziţie verticală timp de 20 de minute, după fiecare masă. Dacă bebeluşul este dispus, încearcă să-i dai/stabileşti mese mai mici, dar mai frecvente.

Tratamentul refluxului:

  • Copilul ar trebui să aibă o creştere în greutate constantă şi consistentă. Adresează-te asistentei sau medicului dacă bebeluşul are, în mod regulat, reflux de 5 ori pe zi, dacă plânge excesiv de mult după masă şi vomită sau tuşeşte.
  • Refluxul poate prezenta şi alte simptome, însă foarte rare, precum: anemie, vomă cu sânge sau dificultăţi la înghiţire. Dacă există dubii în diagnosticare adresează-te medicului specialist.
Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare