Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Semne că trebuie să schimbi pediatrul

Semne că trebuie să schimbi pediatrul

Deși medicina se bazează pe simptome și diagnostice, un pediatru bun ține seama de specificul fiecărui pacient în parte. Este de preferat ca medicul copilului să fie același, de la naștere până când depășește pragul copilăriei, pentru că atunci, acesta este în măsură să aibă o privire de ansamblu și să pună un diagnostic bun, chiar când simptomele conduc în multe direcții.

Marele avantaj și marele neajuns, totodată, al vremurilor moderne este că accesul la informație este mult mai liber, ceea ce înseamnă că mămicile se documentează mult mai mult. Pe de altă parte, câteva informații luate ca atare și neverificate nu le transformă în medici peste noapte. Pediatrul rămâne autoritatea în materie, când vine vorba despre sănătatea copilului.

Cum știi dacă ai ales un medic bun și care sunt semnele că trebuie să schimbi pediatrul?

Un pediatru bun știe tot istoricul medical al copilului tău, inclusiv antecedente medicale ale părinților și bunicilor, mai ales în cazuri de boli rare sau grave în familie.

  • Un bun medic pediatru te ascultă, te încurajează să pui întrebări și-ți răspunde pe înțelesul tău, fără ca tu să-i ceri o traducere, la toate întrebările.
  • Examinează complet copilul, înainte de pune un diagnostic și recomandă investigații suplimentare, când este cazul, dar nu inutile. Unii medici recomandă analize costistioare și destul de invazive pentru copii, pentru a avea o acoperire în diagnostic sau, pur și simplu, pentru că intuiesc că au de-a face cu părinți mai exagerați sau care nu au încredere în expertiza lor.
  • Un pediatru bun este, în afară de un specialist mereu informat, și un excelent diagnostician, precum și un bun comunicator. Trebuie să știe ce și cum să îi întrebe pe părinți, care poate observă mai greu anumite simptome, să le traducă informațiile medicale pe înțelesul lor și să nu-i lase pe părinți să plece din cabinetul medical, fără să se asigure că au înțeles ce au de făcut și ce tratament trebuie să urmeze. Studiile demonstrează că mai mult de jumătate dintre părinți ies din cabinetul pediatrului, fără să fi înțeles de fapt diagnostiul și tratamentul de urmat.
  • În sfârșit, un pediatru bun știe că urgențele pot interveni la orice oră din zi și din noapte și că nu țin cont de concediul lui, și îi informează pe părinți ce pot face în caz de urgență.
Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare