Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Simptome pentru autism

Simptome pentru autism

Academia Americană de Pediatrie recomandă ca toți copiii să fie trecuți în preajma pragului de 18 luni printr-o evaluare, menită să depisteze anumite manifestări caracteristice pentru autism. Asta chiar dacă nu există întârzieri în dezvoltare sau suspiciuni de autism.

Uneori, semnele sunt, de fapt, prezente, dar părinții le pun pe seama temperamentului diferit al copilului sau a unor mici întârzieri în dezvoltare.

Urmărește cu atenție, să vezi dacă:

  • Bebelușul pare diferit chiar de la naștere, nu reacționează la stimulii din jur, se concentrează mult pe o singură jucărie, este foarte tăcut sau, dimpotrivă, foarte plângăcios (și când nu are colici).
  • Nu spune vreun cuvânt până la vârsta de 16 luni sau pierde din achizițiile verbale după ce începuse să vorbească (regresează).
  • Nu arată cu degetul până la 18 luni.
  • Nu reacționează la auzul numelui lui, atunci când este strigat, după primele 8 luni.
  • Are puține activități, dar repetitive și nu pare interesat de ce îi arăți tu.
  • Nu zâmbește, ca răspuns la un zâmbet al adultului, după vârsta de 3-4 luni și evită contactul fizic, ba chiar îl respinge și devine agresiv atunci când este drăgălit.
  • Evită contactul vizual și nu urmărește cu privirea obiectele pe care i le indici în apropiere (după 6-7 luni) sau care se mișcă la scurtă distanță de el.
  • Este agresiv cu sine însuși, se lovește, se leagănă în mod repetat.
  • Diagnosticarea timpurie este vitală, dar la fel de importantă este acceptarea de către părinte a diagnosticului de autism și colaborarea dintre părinți, pentru a putea pune în aplicare eficient terapiile recomandate de către specialiști.
Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare