Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Ce înțepături de insecte sunt periculoase pentru copii

Ce înțepături de insecte sunt periculoase pentru copii

Înroșirea, umflarea locului, senzația de mâncărime sau o ușoară durere sunt reacțiile cele mai frecvent întâlnite în urma înțepăturilor de insecte.

Foarte rar, în urma unei înțepături de insectă poate apărea leșinul sau pierderea stării de conștiență sau, dacă cel mic are teren atopic și suferă de alergii, poate dezvolta reacții severe și poate intra în șoc anafilactic. Aceste simptome reprezintă o urgență medicală– mergeți imediat la camera de gardă a celui mai apropiat spital de pediatrie!

Insecte periculoase

Văduva Neagră – femela păianjen Văduva Neagră are o mușcătură veninoasă. Păianjenul se recunoaște după un semn caracteristic, ca o clepsidră roșie, pe partea inferioară a abdomenului, iar mușcătura, deși nedureroasă în sine, provoacă o puternică reacție abdominală – crampe dureroase. Abdomenul devine dur, pe măsură ce crampele se intensifică. Greață, vărsături, dureri de cap, transpirație abundentă, spasm muscular, frisoane și furnicături la nivelul mâinilor  mai sunt alte reacții la înțepăturile Văduvei Negre.

Păianjenul pustnic maroniu provoacă mușcături dureroase și reacții locale serioase, mai puțin grave, totuși, decât cele cauzate de Văduva Neagră. Această specie de păianjen se recunoaște după un semn alb, de forma unei viori, pe spate.

Căpușele– au fost foarte mediatizate în presa ultimilor ani, pentru că se înmulțesc foarte mult în anotimpul cald și este suficient să ieși într-un parc sau să mângâi un câine, pentru a lua o căpușă. Atunci când se înfig în corp, căpușele pot transmite boala Lyme. Dificil de diagnosticat, boala se poate declanșa la luni sau ani după infectare, implicând dureri articulare, probleme ale sistemului nervos și chiar probleme cardiace. Dacă cel mic a fost mușcat de o căpușă, prezintă următoarele simptome: leziune circulară cu diametrul mai mare de 4 cm, cu diferite localizări (zona axilară, coapse, pot fi leziuni migratoare) , amorțeală, înțepenirea gâtului sau chiar senzația de amorțire a mușchilor faciali. Pentru cei care au câini, deparazitarea lunară a acestora este obligatorie pe timp de vară.

Ce faci dacă a fost înțepat

În funcție de gravitatea reacțiilor, se impun următoarele măsuri:

  • Îndepărtarea imediată a acelor care au ramas înfipte în piele (mai ales în cazul înțepăturilor de viespi).
  • Aplicarea de comprese cu gheață pe zona afectată sau, dacă aveți la îndemână un mini-kit de prim ajutor, aplicarea de unguente specifice contra înțepăturilor de insecte.
  • Administrarea de medicamente antihistaminice, numai cu acordul și la sfatul medicului.
  • Administrarea de analgezice (ibuprofen sau acetaminofen), pentru calmarea durerii.
  • Dacă medicul o recomandă, aplicarea unui antibiotic cu spectru larg.
  • În caz de reacții servere, leșin, dificultăți în respirație, respirație șuierătoare, tumefiere, mergeți de urgență la spital!
Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare