Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Cum să îi dai medicamente

Cum să îi dai medicamente

Medicii au constatat că următoarele variante funcționează cel mai bine atunci când încerci să administrezi bebelușilor medicamente.

Dă-i medicamentele cu seringa

Folosește o seringă (fără ac) pentru a introduce medicamentul în lateralul gurii bebelușului. Nu împinge seringa spre cerul gurii sau prea tare înspre esofag, căci poți provoca un acces de tuse sau de vomă. Poți împărți cantitatea în două, dar există riscul ca cel mic să se prindă de manevră și să nu o mai accepte data următoare. După ce i-ai administrat medicamentul, dă-i puțină apă sau ceai. Laptele nu este recomandat imediat după administrarea medicamentului, pe de o parte, pentru îi poate influența acțiunea, dacă vorbim despre anumite antibiotice, pe de altă parte, pentru că micuțul va face o asociere rea între gustul neplăcut al medicamentului și lapte, și ar putea refuza laptele la mesele următoare.

Cele mai multe dintre medicamentele pentru bebeluși sunt concepute sub formă de sirop sau suspensie, dar dacă trebuie să-i administrezi un medicament sub forma de tabletă sau capsulă, trebuie să pisezi bine tableta, până devine pulbere fină, și să amesteci apoi medicamentul într-un lichid (apa plată, fiartă și racită sau ceai) până se omogenizează. Administrează medicamentul înainte ca soluția să se decanteze.

Un truc care poate fi de folos atunci când bebelușul refuză să ia medicamente și le scuipă este să-i sufli peste față – tinde să clipească și să înghită în mod reflex. Un alt reflex te ajută în situația în care bebelușul este înfășurat într-o păturică și nu-și poate mișca brațele. Dacă îi dai medicamente în această situație, el va tinde să deschidă gura atunci când va vedea lingurița sau seringa în fața lui.

Îl poți determina să accepte mai ușor un medicament rece, temperatura scăzută la care este ținut medicamentul atenunând gustul neplăcut. Unii medici le sfătuiesc pe mămici să pună un cub de gheață pe limbă celui mic. Având limba și papilele gustative amorțite, bebelușul nu va mai simți gustul neplăcut al medicamentului.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare