Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Fobia de doctor

Fobia de doctor

Se spune că nu există momente mai stresante pentru un părinte decât acelea în care trebuie să meargă cu copilul la medic. Iar acest lucru se întâmplă deoarece majoritatea copiilor simt o frică nejustificată faţă de persoana în halat alb care, oricât s-ar strădui să le fie pe plac micuţilor, este văzută de către aceştia ca inamicul numărul unu.

Întâlnirea cu medicul ar trebui să fie pentru orice persoană, indiferent de vârstă, un motiv de bucurie deoarece persoana în halat alb este singura care ne poate ajuta să ne însănătoşim atunci când suntem bolnavi. Doctorul este singurul care poate pune diagnosticul unei afecţiuni şi care poate oferii soluţii problemelor noastre de sănătate. Pentru părinţii cu copii mici, vizita la medic este mai degrabă un motiv de nelinişte şi stres. Nu pentru că pediatrii nu ar şti să-şi facă treaba bine, ci pentru că cei mai mici dintre pacienţi, dacă ar putea, ar fugi mâncând pământul atunci când simt mirosul de dezinfectante din cabinete sau când văd acul de seringă îndreptându-se spre ei. Psihologii sunt de părere că nu stetoscopul sau seringa îi sperie atât de tare pe copii, ci halatul alb.

Iar când te gândeşti că încă de la naştere doctorul îţi va fi mai apropiat decât o mamă datorită întâlnirilor dese pe care le veţi avea, trebuie să cauţi cele mai bune soluţii pentru a-l face pe copilul tău să se împrietenească cu el şi să înţeleagă necesitatea acestor vizite medicale.

În prima lună de viaţă a bebeluşului, pediatrul ar trebui să-l examineze în fiecare săptămână. Conform legislaţiei în vigoare, specialistul ar trebui să se deplaseze la domiciliu, deoarece este absolut normal să nu vrei să-ţi duci copilul la cabinet în această periaodă sensibilă a vieţii lui. Până la două, trei luni, copilul tău ar trebui văzut de medic o dată la două săptămâni, iar după acestă vârstă, obligatoriu îl vei aduce în contact cu specialistul o dată pe lună.

Aceste întâlniri trebuie să aibă loc chiar dacă cel mic pare a fi sănător tun deoarece, la aceste vizite, pediatrul trebuie să-i asculte inima, plămânii, să verifice buna creştere şi dezvoltare a copilului, să-l cântărească şi să-l măsoare. Pe parcursul creşterii, tot el îţi va spune când trebuie să-i apară dinţişorii, ce trebuie să faci în aceste momente, te va informa asupra bolilor copilăriei şi te va învăţa toate secretele pe care ar trebui să le cunoască orice proaspătă mămică. Tot la categoria vizitelor „de curtoazie”, adică atunci când copilul nu este bolnav, intră şi vaccinările care se fac obligatoriu la 2, 4, 6 şi 12 luni. De această dată, bebeluşul nu va mai trebui să suporte un stetoscop rece pe pielea lui şi mâinile străine care îl întorc pe toate părţile pentru a-l examina ci înţepătura acului de seringă. După vârsta de un an, pentru vaccinări sau consultaţiile periodice va trebui să-ţi duci copilul la cabinetul medical care poate fi privat sau, de ce nu, policlinică. În astfel de cazuri, mare atenţie, deoarece prâslea ar putea intra în contact cu alţi copii care nu au venit la spital pentru vaccin ci pentru că sunt într-adevăr bolnăviori. Medicul şi asistentele trebuie să se spele pe mâni de fiecare dată când încep o nouă consultaţie.

Şi încă ceva! Consultaţiile medicale sunt gratuite, însă nu pleca niciodată de acasă fără bani în buzunar.

Încearcă să-i înţelegi temerile

În funcţie de vârstă, fiecare copil acuză stări de frică diferite. În timpul vizitei la medic, nou-născuţii plâng din cauză că sunt dezbrăcaţi şi ţinuţi în braţe de omul în halat alb, pe care ei nu-l cunosc. De aceea trebuie să te asiguri că în cabinetul medical este o temperatură suficient de ridicată pentru ca micuţul tău să se simtă confortabil atunci când este examinat.

Copiii cu vârste cuprinse între şase luni şi doi ani manifestă adeseori simptomele unei anxietaţi ciudate. În astfel de cazuri ar fi bine să-l rogi pe medicul pediatru să-ţi examineze micuţul în timp ce îl ţii tu în braţe. Şi nu ar strica să ai la tine păturica celui mic pentru ca acesta să se simtă mai protejat.

Copiii mai mari de patru ani nu se simt în largul lor la doctor de ruşine că vor fi văzuţi dezbrăcaţi. Ar fi bine ca în această situaţie, medicul care îi examinează să fie de acelaşi sex cu ei. Dar ce te faci dacă tu eşti mamă de băieţel, iar copilul tău a fost consultat încă de pe vremea când era în faşă de o doctoriţă, pe care ai ajuns să o cunoşti foarte bine şi să ai foarte mare încredere în ea. Atunci, cel mai bine ar fi să porţi o discuţie cu micuţul tău şi să-i explici că medicul nu se va uita la el aşa cum ar face un prieten sau o prietenă de-a lui. Prin comunicarea cu copilul trebuie să afli dacă lui îi este frică de doctor sau de vizita la cabinetul medical. Dacă este valabilă prima variantă, atunci gândeşte-te serios la schimbarea pediatrului.

Explică-i ce se întâmplă

În funcţie de vârstă, copii asociază cabinetul medical cu anumite investigaţii neplăcute şi dureroase cum ar fi examinarea laringelui, injecţiile sau testele de sânge. Fii sinceră cu copilul pentru a şti la ce să se aştepte şi explică-i de ce este necesară fiecare procedură. O idee bună ar fi să-l rogi pe medic să-i explice copilului tot ceea ce face pe parcursul investigaţiei. Frica de necunoscut este adeseori mai mare decât cunoaşterea adevărului. Dacă medicul se poate deplasa la domiciliu, alege această variantă, deoarece astfel, copilul se va simţi mai protejat aflându-se pe teren propriu. Iar pentru a-şi îmbunătăţi cunoştinţele despre activitatea doctorilor, cumpără-i cărţi colorate cu multe poze, din care să înveţe „puţină medicină”.

Atenţie la reacţiile tale

Comunicarea non-verbală este înţeleasă chiar şi de către cel mai mic bebeluş. Iată de ce, în timpul vizitei la medic, trebuie să stai cât mai relaxată şi să-ţi păstrezi calmul cât mai mult posibil. Dacă te vei foi într-una şi vei bate nervos din picioare, micuţul va simţi agitaţia ta şi, prin urmare, va răspunde cu aceeaşi monedă la consultul medical. În cazul copiilor, frica este un sentiment care adeseori se învaţă de la cei mari. Ceea ce spui şi felul în care spui, poate avea un mare impact asupra sentimentelor prin care va trece copilul atunci când se va afla faţă în faţă cu pediatrul. În loc să te vaiţi în faţa lui: „Of, trebuie să mergem la doctor azi ca să-ţi facă vaccinul”, mai bine încearcă să aşezi acest eveniment într-o lumină pozitivă de genul: „Azi mergem să ne întâlnim cu medicul. Sigur îţi va da iar jeleuri colorate pentru că vei fii cuminte când îţi va face vaccinul.”

Specialiştii în psihologia copilului sunt de părere că în astfel de cazuri, cea mai importantă este comunicarea. Comunicarea verbală şi cea non-verbală reprezintă cheia rezolvării oricăror probleme. Acordă-i copilului o parte importantă din timpul tău pentru a analiza împreună această frică neîntemeiată de medic. Observă comportamentul lui în cabinetul medical, ascultă-l atunci când are ceva de spus şi, mai presus de toate, explică-i ca unui om mare de ce trebuie să meargă la doctor şi care sunt beneficiile acestor vizite. Chiar dacă este mic, el va înţelege mult mai multe decât îţi imaginezi tu.

Info:

Cercetătorii au stabilit faptul că sentimentul de teamă faţă de vizita la doctor, creşte la copii, pe măsură ce aceştia stau mai mult timp în sala de aşteptare. Faptul că-i aud pe alţi copii plângând poate duce la apariţia unor temeri nejustificate pe care nu le-au avut până atunci. De aceea ar fi bine să suni înainte la cabinet pentru a te asigura că programarea rămâne valabilă la aceeaşi oră, iar pentru orice eventualitate să ai la tine câteva jucării care îl vor ajuta pe cel mic să se relaxeze şi să nu dea atenţie celor auzite.

Evită să-ţi anunţi copilul cu mult timp înainte despre viitoare vizită la medic. Cu cât se gândeşte mai mult, cu atât îi va creşte starea de anxietate. Regula generală este următoarea: copiii de doi, trei ani vor afla în ziua respectivă că vor merge la medic iar cei mai mari de patru ani, cu o zi înaintea celei programate pentru consult.

Cercetătorii italieni au descoperit faptul că sentimentele de frică ale copiilor referitoare la momentul vizitei la medic, se pot diminua semnificativ dacă în spitale sau în cabinete există lucruri specifice vârstei lor care să le atragă atenţia. Mai precis, dacă în timpul unui consult, cel mic va avea posibilitatea să se uite la desene animate chiar în cabinetul specialistului, el va uita complet de ceea ce i se întâmplă şi nu va acorda mare atenţie seringilor care se perindă prin faţa lui.

Dacă ţi-a plăcut şi ai găsit informaţii utile, împarte-le şi prietenelor tale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare