Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Imunizarea bebelusului

Imunizarea bebelusului

Imunizarea oferă copilului tău protecţia necesară împotriva unei varietăţi de boli care pun viaţa în pericol. Dar ce boli previne aceasta şi când se administrează injecţiile? 

Afecţiune Răspândire Ce afectează Perioada de incubare Imunizare Alte informaţii
Tuberculoza (TBC) De obicei, se răspândeşte prin picăturile care ajung în aer atunci când o persoană infectată tuşeşte sau strănută. TBC afectează, de obicei, plămânii, dar poate afecta şi alte părţi ale organismului (glandele, oasele, încheieturile şi rinichii). Uneori, poate afecta şi creierul, cauzând meningită. 4-12 săptămâni Vaccinul Bacillum Calmette-Guerin (BCG)  - se administrează nou-născutului în spital, prin injectare. BCG poate fi administrat şi copiilor mai mari sau adulţilor care se presupune că prezintă un risc ridicat de a face TBC, unde contactul potenţial cu boala s-ar putea produce sau chiar s-a produs.

BCG nu se administrează copiilor cu o greutate sub 2,5 kg, copiilor aflaţi sub tratament pentru alte infecţii şi copiilor cu icter.

Difteria Prin intermediul picăturilor de la nivelul nasului sau gurii. Cauzează dificultăţi respiratorii, probleme cardiace şi ale sistemului nervos sau chiar moartea. 2-6 zile Injecţii în lunile a 2-a, a 4-a şi a 6-a de viaţă. Apoi, la 4-5 ani şi mai târziu, între 11 şi 12 ani. -
Tetanos Prin sol, plante şi muşcături de animale. Provoacă spasme dureroase, cauzate de contracţii musculare. Boala poate fi fatală. Se administrează copiilor în 3 doze – sub formă de injecţii – în  lunile a 2-a, a 4-a şi a 6-a. Aceasta este urmată de o altă injecţie, între 4 şi 5 ani şi apoi între 11 şi 14 ani.    
Tusea convulsivă (pertussis) Prin intermediul picăturilor de la nivelul nasului sau gurii. Începe ca o răceală, urmată de tuse sub formă de spasme, care devin din ce în ce mai severe. Cazurile severe se pot complica, ducând la pneumonie, vomă şi pierdere în greutate şi, mai rar, distrucţii cerebrale şi moarte. Bebeluşii sunt cei mai expuşi. 7-10 zile Injecţii în lunile a 2-a, a 4-a şi a 6-a de viaţă, apoi între 4 şi 5 ani.  
Haemophilus influenza de tip b (Hib) În urma contactului cu purtătorii asimptomatici de Hib, microbii se pot răspândi în plămâni sau căile sanguine. Simptome asemănătoare gâtului dureros, infecţii pulmonare. Pot apărea complicaţii precum meningita sau “blocarea” gâtului.    Injecţii în lunile a 2-a, a 4-a şi a 6-a de viaţă.  
Polio Prin contactul cu fecalele, mucusul sau saliva unei persoane infectate. Atacă ţesutul nervos de la nivelul creierului şi măduvei spinale şi poate uneori cauza paralizii.  Între 3 şi 21 ani În prezent, vaccinul pentru polio este de obicei administrat ca parte a vaccinului “5 în 1” (DTAP-HiB-IPV). Acest vaccin protejează împotriva tusei convulsive, difteriei, tetanusului, Haemophilus influenzae type b şi polio. Trei doze de vaccin “5 în 1” sunt administrate, în general, la vârsta de 2, 4 şi 6 luni. O a 4-a doză este recomandată la 4-5 ani.  
Meningita C Este cauzată de o infecţie cu microorganisme, în urma contactului cu o persoană care tuşeşte sau strănută, sau prin trasnfuzii de sânge. Poate ataca ţesutul nervos de la nivelul creierului, şi restul sistemului nervos (nervii şi măduva spinării). Între 2 zile şi 3 săptămâni. Meningococul, bacteria care cauzează meningita, are mai multe tulpini. Acest vaccin acţionează doar împotriva tulpinii de tip C şi se administrează la 2, 4 şi 6 luni.  
Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare