Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Medicamente periculoase pentru bebeluși

Medicamente periculoase pentru bebeluși

Uite ce medicamente să nu dai bebelușului tău:

Aspirină – Nu-i administra niciodată copilului (mai mic de 8 ani) aspirină sau alte medicamente conținând aspirină, susceptibilă de a declanșa sindromul Reye, o boală rară, dar fatală pentru bebeluși și copii. Dacă medicul nu-ți răspunde la telefon și trebuie să cumperi de urgență medicamente, citește cu atenție etichetele (aspirina mai apare ca acid acetilsalicilic sau salicilat) sau, mai bine, roagă farmacistul să se asigure că medicamentul nu are în compoziție aspirină.

Medicamente antitusive – Academia Pediatrilor Americani le sfătuiește pe mămici să nu administreze medicamente antitusive bebelușilor. Studiile arată că acestea nu sunt foarte eficiente, de fapt, în combaterea tusei, ba, mai mult, pot fi dăunătoare dacă doza se depășește. Medicamentele antitusive pot irita stomacul, pot provoca erupții pe piele și, mai grav, pot induce dereglări în funcționarea inimii, convulsii și palpitații, cauzând (în cazuri grave) chiar moartea. Anumite remedii naturiste (luate tot sub supraveghere medicală) sau amplasarea unui umidificator în camera copilului, care ajută la diluarea secrețiilor (responsabile în mare parte de accesele de tuse) sunt mult mai eficiente, spun specialiștii.

Sirop de Ipeca

Până nu demult era recomandat ca remediu în cazul ingestiei de substanțe periculoase, fiind un puternic vomitiv. Dar siropul de Ipeca este considerat mai nou foarte periculos pentru bebeluș, cauzând el însuși intoxicații.

Medicamente pentru adulți

Cele mai multe dintre medicamente se administrează pe kilogram/corp și au compoziția adaptată pentru vârsta respectivă. Să administrezi unui bebeluș medicamentul fratelui mai mare, dacă au aceeași afecțiune, sau să micșorezi proporțional doza dintr-un medicament pentru adulți poate pune în pericol viața bebelușului. /p>

Medicamente expirate

Medicamentele au și ele, ca și alimentele, anumite termene de garanție. Și în plus, substanțele sunt active atât timp cât medicamentul a fost păstrat confrom indicațiilor producătorului, specificate pe ambalaj. Dacă medicamentele nu au fost păstrate cum trebuie, ele nu mai trebuie administrate copiilor, chiar dacă sunt încă în termenul de garanție.

Tablete masticabile

Chiar dacă are câțiva dințișori, nu este indicat ca bebelușul să ia medicamente sub formă de tablete masticabile. Nici pastilele întregi nu se vor administra bebelușilor, pentru că îi pot bloca foarte repede căile respiratorii. Dacă medicamentul recomandat este disponibil doar în variantă solidă, pisează-l între o linguriță și o lingură sau într-un mojar special, până când devine pulbere fină, pe care o poți amesteca apoi cu apă și o poți administra bebelușului. Citește aici mai mult despre cum îi dai medicamente bebelușului.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare