Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Răcelile: de ce apar şi cum le tratăm?

Răcelile: de ce apar şi cum le tratăm?

Copiii au sisteme imunitare încă imature, deci sunt supuşi mai multor riscuri în faţa unei varietăţi de virusuri, inclusiv a celor care produc răcelile. De aceea, e bine să cunoşti simptomele, cauzele şi tratamentul acestora, ca să ştii cum să procedezi în caz că micuţul tău răceşte.

De ce apare răceala?

Copiii sunt foarte interesaţi să exploreze lumea din jurul lor – atingând sau chiar punând lucruri în gură. Pentru că sistemele lor imunitare imature nu sunt capabile să se lupte cu viruşii, cad victimă acestora în cazuri în care unui adult sănătos nu i s-ar întâmpla nimic.

Copilul se poate îmbolnăvi mai des în timpul lunilor de iarnă, pentru că aerul rece, în combinaţie cu temperatura ridicată din interiorul casei, usucă membranele sensibile din interiorul nasului. În aceste condiţii, este mult mai uşor ca răceala sa fie contractată.

Cum o pot trata?

Nu există medicamente care să vindece de virusul răcelii, dar sunt unele lucruri pe care le poţi pentru a atenua simptomele:

  • Aplică un unguent pe bază de petrol pe dinafara nărilor copilului, pentru a reduce iritaţia cauzată de suflarea repetată a nasului.
  • Adaugă câteva picături de mentol, eucalipt sau ulei de pin într-o baie caldă, pentru a ajuta la îndepărtarea congestiei.
  • Utilizează un umidificator pentru a umezi aerul în camera copilului.
  • Pentru a ajuta la eliberarea oricărei scurgeri post-nazale, poţi ridica partea de sus a saltelei copilului, plasând câteva prosoape între capătul saltelei şi suspensiile patului. Niciodată nu folosi perne suplimentare pentru a ridica mai mult capul copilului, pentru că acestea ar putea cauza sufocare.
  • Întreabă doctorul înainte de a utiliza orice medicaţie pentru copil.

 

Când trebuie să chem doctorul?

Anunţă-l de îndată dacă apar:

  • Orice plângeri despre dureri ale urechii – semn al unei infecţii a urechii.
  • Oboseala extremă sau letargia.
  • O temperatură de 39°C sau mai mult.
  • Simptome de răceală care se agravează după 5-7 zile, în loc să se atenueze sau care durează mai mult de 14 zile.
  • Tuse care se înrăutăţeşte, însoţită de roncusuri sau dispnee.
Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare