Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Somnul bebelușului - 4 greșeli pe care le fac părinții

Somnul bebelușului - 4 greșeli pe care le fac părinții

Îl trezești pentru masa de noapte

În primele luni, stomacul bebelușului este prea mic și oricât de consistentă ar fi masa de seară, tot se va trezi noaptea, pentru o porție de lapte.

De prin luna a patra însă, dacă a luat suficient în greutate, bebelușul a crescut suficient încât masa de seară să îi ajungă până dimineața. Dacă se trezește peste noapte încă, o face mai degrabă într-un mod reflex, iar schimbarea biberonului de lapte cu unul de ceai, care să nu mai merite efortul de a se trezi, ar putea rezolva problema. Multe mămici însă, îngrijorate de faptul că bebelușul ”nu mănâncă suficient”, îl trezesc peste noapte, chiar când cel mic nu mai are nevoie de o porție suplimentară de lapte, stricându-i astfel tiparele de somn și veghe.

Eşti sclava monitorului

Dacă te repezi să iei copilul în braţe de câte ori se trezește peste noapte, atunci nu îi dai șansa de a învăța să se liniştească singur și îi creezi un prost reflex condiționat – se va trezi și va plânge de câte ori mami nu va fi acolo. Sigur că nu este indicat să lași bebelușul să plângă, dar mărește treptat intervalul la care îți faci apariția, pentru a-i da ocazia să adoarmă singur la loc, știind că nevoile lui sunt luate în considerare.

Nu aeristești camera sau o supraîncălzești

Aerul curat ajută la o mai bună oxigenare a celulelor și induce o stare de relaxare, ceea ce va genera un somn mai profund. Înainte de a-l băga pe bebe în pătuț, aerisește-i camera, pentru 5-10 minute, chiar când afară este rece. Bebelușii adorm mult mai bine la temperaturi de 18-19 grade, s-a constatat. Nu aduce calorifere electrice sau aeroterme în camera lui pe timpul iernii, temperaturile mari nu-l ajută să doarmă mai bine, cresc sindromul de moarte subită și usucă aerul, provocându-i disconfort.

Îl adormi la masă

Foarte mulți bebeluși adorm la masă – starea de confort pe care le-o induce senzația de sațietate îi liniștește și-i adoarme. Dar dacă îl lași să adoarmă cu sânul sau biberonul în gură, se va trezi reflex când nu le va mai simți. În plus, dacă adoarme cu biberonul, laptele rămas în guriță peste noapte favorizează apariția cariilor (ai auzit, poate, de caria de biberon). Chiar dacă cel mic adoarme în timp ce suge sau bea din biberon, este bine să-l trezești ușor, doar cât să deschidă ochii, nu să fie foarte vioi, și apoi să-l pui imediat în pătuț, mângâindu-l puțin pe cap, până închide ochișorii la loc.

Pentru cresterea si dezvoltarea optima a sanatatii copiilor OMS recomanda alaptarea exclusiva pana la 6 luni si continuarea alaptarii pana la 2 ani, in paralel cu introducerea in alimentatia sugarului si a altor alimente.

Alăptarea este cea mai bună metodă de hrănire a bebelușilor și oferă numeroase beneficii. Este important ca, înaintea și în timpul alăptării să aveți o alimentaţie sănătoasă, echilibrată. Combinația alăptării cu biberonul în primele săptămâni de viață poate să reducă producţia de lapte matern, iar inversarea deciziei de a nu alăpta este dificilă. Întotdeauna consultați doctorul, asistenta sau moasa pentru sfaturi cu privire la hrănirea bebelușului dumneavoastră. Dacă utilizați formule pentru bebeluși, trebuie să urmați cu atenție instrucțiunile producătorului.

Dacă ţi-a plăcut şi ai găsit informaţii utile, împarte-le şi prietenelor tale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare