Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Răceala și gripa la bebeluși

Răceala și gripa la bebeluși

Anticorpii conținuți de laptele matern feresc bebelușii de răceli și gripe, așa că medicii recomandă prelungirea perioadei de alăptare și după începerea diversificării.

Cum mai poți să-l ferești pe cel mic de răceală și gripă:

  • Respectă regulile de igienă – mai ales după 6 luni, când cel mic ”gustă” cam tot ce prinde, este important să cureți suprafețele cu care intră în contact. Spălați-vă amândoi pe mâini (cu apă și săpun) atunci când vă întoarceți din parc.
  • Ține-l departe de alți copii sau adulți bolnavi. Dacă ai un copil mai mare, care este în colectivitate, ar fi de preferat să îi întărești imunitatea, cu ajutorul unor preparate specifice, cu 2-3 luni înainte de intrarea în colectivitate, pentru a nu aduce acasă toate răcelile și gripele de la grădi și a le transmite bebelușului.
  • Vaccinurile reprezintă și ele un mijloc eficient de prevenire a gripei, dar părinții sunt destul de circumspecți față de vaccinuri. Pediatrii americani recomandă vaccinarea antigripală pentru bebeluși sănătoși, între 6 luni și 2 ani. Vorbește cu medicul pediatru despre beneficiile și riscurile vaccinării antigripale la bebeluși.

Cum deosebești răceala și gripa

Deși părinții nu fac ușor deosebirea, răceala și gripa au simptome ușor diferite și se manifestă fiecare în felul său. O răceală se instalează treptat și durează aproximativ 7-9 zile. În primele trei zile, copilul care răcește (care este contagios), poate avea febră mică și nu are poftă de mâncare. Mucozitățile apar în a treia zi de răceală (cu aproximație) și tot atunci poate apărea tusea, în principal din cauza mucozităților care blochează căile respiratorii.

Gripa, în schimb, debutează de cele mai multe ori brusc, primele simptome manifestandu-se în interval de câteva ore. Febra durează 2-3 zile, gripa este însoțită și de dureri de cap și dureri musculare, despre care bebelușul nu îți poate spune, evident, iar copilul se recuperează mult mai greu decât după o raceală. Cel mic poate face diaree și poate vomita, din cauza febrei mari. Ai grijă la hidratare și unge-l cu creme specifice, pentru a preveni eritemul fesier, cauzat de scaunele acide.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare