Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Bolile de colectivitate

Bolile de colectivitate

Deși există vaccinuri împotriva rujeolei, rubeolei, oreionului, varicelei și hepatitei A, nu toate dau imunitate pe viață, iar mulți dintre părinți aleg în ultima vreme să sară peste vaccinări, ceea ce îi predispune pe copiii care intră în comunitate la riscul de a lua o așa-numită boală de colectivitate.

Varicela (vărsatul de vânt)

Virusul varicelo-zosterian se transmite pe cale aeriană (strănut, tuse) sau prin atingerea secrețiilor provenite de la veziculele infectate, ceea ce face ca varicela să cauzeze repede epidemii, de la semnalarea primului caz.

Cum se manifestă

Pe piele apar leziuni mici, de aproximativ 1 cm, reliefate și pruriginoase (ce determină mâncărime), care se transformă apoi în vezicule cu conținut limpede, apoi tulbure. Scărpinatul agravează problema. La aproximativ o săptămână, veziculele se transformă în cruste. În ultimii ani, copiii fac forme ușoare de varicelă, dar pe fondul unei imunități scăzute, pot apărea complicații grave, precum encefalita sau pneumonia variceloasă.

Oreionul

Boala se caracterizează prin inflamația glandelor salivare și a altor țesuturi și organe, precum pancreasul și testiculele, și este contagioasă din ultimele 2-6 zile de incubație, precum și pe parcursul celor două săptămâni de evoluție clinică.

Cum se manifestă

Debutează brusc, cel mai frecvent cu frisoane, indispoziție, dureri de cap, lipsa poftei de mâncare și chiar episoade de vărsături. Bolnavul trebuie izolat cel puțin 14 zile, iar repaosul la pat este obligatoriu pe toată durata bolii. Durerea poate fi redusă cu acetaminofen, iar aportul adecvat de fluide este foarte important. Sunt contraindicate sucul de portocale și alimentele acre, care agravează durerea.

Scarlatina

Scarlatina apare mai frecvent la grupa de vârstaă 2-7 ani. Dacă cel mic este îmbujorat, palid în jurul gurii, are limba albicioasă, faringele roșu și amigdalele inflamate și febră este foarte posibil să facă scarlatină.

Cum se manifestă

Erupția apare la 12-48 de ore după ce boala debutează, mai întâi pe față, trunchi și brațe, după care acoperă corpul în 24 de ore. Erupția și febra durează aproximativ 5-7 zile, după care pielea se descuamează, timp de multe zile (pe palme, chiar o lună). Scarlatina este cauzată de o infecție streptococică și este foarte contagioasă. Ca urmare, toți cei care au intrat în contact cu bolnavul trebuie să-și facă un exudat faringian. Febra se reduce cu antitermice, după indicațiile medicului, iar aportul de lichide trebuie suplimentat pe toată durata bolii.

Rujeola (Pojarul)

Un copil care are rujeolă este contagios cu 2-3 zile înainte de apariția erupției cutanate și încă 4-5 zile după, ceea ce face dificilă profilaxia bolii, ușor transmisibilă pe cale respiratorie.

Cum se manifestă

Erupția, de culoare roz-roșie, apare mai întâi pe față, la baza liniei părului, pe pielea capului și pe gât, apoi se extinde pe toată suprafața corpului, chiar și pe tălpi și palme. Petele devin mai largi și mai intens colorate în roșu, pe măsură ce se maturizează, apoi leziunile se colorează în maro deschis. Diareea, vărsăturile și lipsa poftei de mâncare însoțesc boala, care poate avea printre complicații faringoamigdalita, infecții ale urechilor și pneumonia (cele mai multe, de natură bacteriană, ce impun tratament antibiotic). Cea mai gravă complicație este encefalita rujeolică, infecția creierului.

Rubeola (Pojarul german sau pojărelul)

Rubeola este o infecție virală ușoară și este mai puțin contagioasă decât rujeola sau varicela. Se răspândește prin picăturile de salivă și are o incubație de 12-21 de zile. Înainte de erupție, ganglionii limfatici din zona cefei sunt umflați.

Cum se manifestă

Erupția apare inițial pe față și este caracterizată de pete (macule) roz, plate. Se răspândește rapid pe trunchi și extremități, iar petele tind să se unească. Febra rareori depășește 38,5 grade.

Hepatita A

Virusul Hepatic A se transmite rapid în colectivitate, în lipsa respectării condițiilor de igienă. Incubația durează între 15 și 50 de zile. Copiii mici fac, de obicei, forme asimptomatice de boală.

Cum se manifestă

Hepatita A debutează oarecum ca o gripă sau ca o afecțiune gastrointestinală, cu febră, lipsa poftei de mâncare, greață, vărsături. Ulterior, apar icterul – colorația în galben a albului ochilor, urina închisă la culoare și scaune decolorate. Tratamentul este simptomatic. Igiena riguroasă reduce riscul de contaminare, dar protecția eficientă este realizată doar prin vaccinare.

Dacă ţi-a plăcut şi ai găsit informaţii utile, împarte-le şi prietenelor tale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare