Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Cum să previi îmbolnăvirile

Cum să previi îmbolnăvirile

Cele mai multe boli se propagă în colectivitate. Chiar dacă juniorul tău este prea micuț pentru grădi, ai grijă la ceilalți copii cu care poate intra în contact în parc. Ca regulă generală, un copil nu ar trebui dus în colectivitate și nu ar trebui să intre în contact cu frații lui dacă prezintă următoarele simptome.

  • Are diaree sau scaune cu mucus sau sânge.
  • Vomită sau a vomitat de mai mult de 2 ori în ultimele 24 de ore.
  • Are febră, respiră greu, este foarte agitat și iritabil.
  • Are diferite erupții cutanate (pediatrul trebuie să excludă bolile copilăriei, foarte contagioase).

În multe cazuri, copilul poate fi contagios încă înainte de manifestarea simptomelor. Tocmai de aceea, respectarea unor măsuri elementare de igienă se impune.

Mamele au prostul obicei de a-și pupa copiii pe gură sau de a le da să mănânce cu tacâmurile lor, ca să facă cel mic anticorpi. Greșit! La fel, obiceiul spălării pe mâini nu este luat în serios în toate ocaziile. Mama sau oricine altcineva este în contact cu copilul ar trebui să se spele pe mâini la venirea din parc, înainte de schimbarea scutecului, după schimbarea lui, înainte de pregătirea mesei, după aruncarea gunoiului etc.

Este bine ca și cel mic să fie învățat regulile elementare de igienă, încă din primul an de viață. Chiar dacă atunci nu înțelege mare lucru, se creează un reflex bun pentru mai târziu. În afară de spălarea pe mâini, care trebuie să fie un gest reflex, copilul ar mai trebui învățat să nu se așeze pe toaletele publice, să nu mănânce sau să bea cu vesela altcuiva, să nu bage în guriță obiecte sau să nu se scobească în nas (așa pătrund cel mai des agenții infecțioși în organism), să se spele pe mânuțe după ce a pus mâna pe vreun animal, să se schimbe în hăinuțe de casă după ce a fost afară.

Ce altceva mai poți face:

  • Jucăriile copilului trebuie și ele curățate și dezinfectate periodic, mai ales după ce alți copii au fost în vizită, pentru a preveni riscul transmisiei de germeni.
  • Fructele și legumele vor fi spălate cu mare atenție, iar suzeta odată scăpată pe jos, nu va fi dată din nou copilul pentru ”consum”.
  • De asemenea, ar fi indicat ca mamele să îi țină pe cei mici departe de locurile aglomerate (mall-uri, în special) în anotimpul rece, în care infecțiile respiratorii și gripele fac ravagii.
  • O cură cu remedii naturiste timp de câteva luni pe an și o alimentație echilibrată și bogată în antioxidanți sunt alte două metode simple, care te ajută să ții bolile departe.
Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare